Justitiële verkenningen

Artikel

De verhouding politie-bevolking in historisch perspectief

Wederzijdse afhankelijkheid en stilzwijgende contracten

Auteurs M. De Koster
Auteursinformatie

M. De Koster
Dr. Margo De Koster is post-doctoraal onderzoeker aan de Université catholique de Louvain (Centre d'histoire du droit et de la justice) en universitair docent Historische criminologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (afdeling Strafrecht en criminologie).
  • Samenvatting

      This article explores police-citizens relations in the nineteenth and early-twentieth centuries and attempts to demonstrate that these were not as unequivocal as is commonly assumed. While historians approach the modern police as an instrument of coercive state control imposed ‘from above’ onto a passive population, current policy debates tend to assume that police-citizen relations were friendly and that cops learned from citizens, leading to well-informed and neighbourhood-sensitive policing. The author argues that police-citizen relations were not friendly, but all about the negotiation of ‘tacit contracts’ between both parties, that allowed the police to carry out their duties within the boundaries of public tolerance, and the public to take all sorts of small conflicts and demands for aid and assistance to the police. This explains why police intervention was never merely repressive: in order to preserve these precious ‘contracts’, the police operated selectively, acting only against certain groups and offences, and watching particular city areas.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.