Justitiële verkenningen

Artikel

Trauma's bij kinderen als gevolg van huiselijk geweld

Auteurs B. Tierolf
Auteursinformatie

B. Tierolf
Drs. Bas Tierolf is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Orthopedagogiek van de Faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit in Amsterdam, alsmede aan het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht.
  • Samenvatting

      Children suffer differently from domestic violence as a witness of interparental violence than as direct victim of maltreatment or sexual abuse. In this article three different research samples of children as witnesses of domestic violence are compared with regard to the posttraumatic stress symptoms they show. One sample is a clinical population from mental health care for youth, one sample consists of children reported to a child maltreatment centre and one sample stems from a pilot study of referrals of domestic violence in families in the G4. In all three samples we find a much higher percentage of children with traumatic symptoms than in the normal population. The highest percentage of traumatized children (74%) we find in the clinical population. When we look at the parents we also find a high percentage of traumatized parents (31%), but more striking is the percentage of parents who themselves were involved (as a victim or witness) in domestic violence when they were children (60%). This leads to questions concerning the intergenerational transfer of domestic violence.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.