Justitiële verkenningen

Artikel

Etnische diversiteit en veranderingen in het stedelijk nachtleven

Auteurs S. Boogaarts
Auteursinformatie

S. Boogaarts
Dr. Simone Boogaarts schreef dit artikel op basis van haar proefschrift Something for everyone? Changes and choices in the ethno-party scene in urban nightlife, waarop zij begin 2011 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Samenvatting

      The urban population is becoming increasingly diverse and the growing (ethnic) diversity is having a singular effect on nightlife in Dutch cities. This paper examines the motivation behind and the nightlife choices of the young people who participate in ethno-party scenes. By doing so it explores how the changing urban population affects the supply side of the nightlife market. The research findings discussed in this paper are taken from in-depth interviews with consumers and producers of Turkish, Moroccan and Asian parties in the Netherlands, from participant observation in these three scenes and from in-depth interviews with club owners of popular clubs.
      In order to analyze and adequately explain the nightlife experiences and choices made by ethnic young people, special attention is placed on the interrelationship between the structural strategies of the producers of nightlife and the personal preferences and agency of the consumers. By highlighting this interrelationship this paper demonstrates that nightlife has changed because of the increasing ethnic diversity of the Dutch population.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.