Justitiële verkenningen

Artikel

Scheidingen en gesubsidieerde rechtsbijstand

Veranderingen en continuïteit tussen 2000 en 2010

Auteurs M. ter Voert en T. Geurts
Auteursinformatie

M. ter Voert
Dr. Marijke ter Voert is als senior-onderzoeker verbonden aan het WODC.

T. Geurts
Drs. Teun Geurts is als junior-onderzoeker verbonden aan het WODC.
  • Samenvatting

      In this study the authors examine changes over the past decade in the number of divorces and divorce-related proceedings. Furthermore, the authors look at the accompanying expenses for subsidised legal aid. They observed that, after six years of relative stability, divorce proceeding prevalence increased in 2010. Moreover, there were fewer adversarial divorce proceedings in 2010 than in previous years, while the number of divorce proceedings upon a joint petition and proceedings without opposition increased substantially. Proceeding prevalence for child custody and alimony nearly doubled over the past decade. The recent increase of divorce proceeding prevalence is presumably due to the discontinuation of flash divorce in 2009. Mitigation of opposition may stem from the introduction of the mandatory parenting plan in 2009. Legal aid expenses for divorce roughly followed the trend in the number of divorce proceedings. The expenses for divorce-related proceedings increased far more than the expenses for divorce proceedings. It can be expected that expenses and proceeding prevalence for divorce-related matters will decrease in the future due to the introduction of the parenting plan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.