Justitiële verkenningen

Artikel

Het democratische gat in het politiebestel en de legitimiteit van de politie

Een opinie en een voorstel voor een Raad voor de Politie

Trefwoorden police order, Legitimacy, democratic control, checks and balances, national police
Auteurs J. Wiarda en J. Vrolijk
Auteursinformatie

J. Wiarda
Mr. Jan Wiarda was lid van de projectgroep Organisatie Structuren, die het rapport Politie in verandering (1977) schreef. Hij was hoofdcommissaris van politie in Utrecht en Haaglanden en voorzitter van de Europese politiechefs in 2004.

J. Vrolijk
Mr. Jan Vrolijk was directeur politie en waarnemend directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij is tevens oud-directeur-generaal Hoger Onderwijs en Wetenschapsbeleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • Samenvatting

      From January 2013 on, the Dutch civil police will be brought together in one organisation, still directed by the (local) mayors and public prosecutors, but managed by one chief of police. The authors discusses the impact of this rearrangement on police legitimacy. Evaluating the new constellation at four levels: the citizen, the community, the region and the state, they point out lacunae in public accountability. To compensate for these deficiencies, a Council for the Police should be installed.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.