Justitiële verkenningen

Article

Over empathie en disruptieve gedragsstoornissen

Trefwoorden empathy-related responses, ODD, CD, psychopathic traits, adolescents
Auteurs Minet de Wied
Auteursinformatie

Minet de Wied
Dr. M. de Wied is verbonden aan de opleiding Pedagogische wetenschappen en de Onderzoeksgroep Jeugd en Gezin van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van empathie, in het bijzonder naar empathiestoornissen bij kinderen en adolescenten met disruptieve gedragsstoornissen.
  • Samenvatting

      Children and adolescents with disruptive behavior disorders, including oppositional defiant disorder (ODD) or conduct disorder (CD), are known to show little compassion and empathy for others’ suffering, particularly those with callous-unemotional (psychopathic) traits. This contribution addresses the question of what we know about the nature and causes of empathy problems in youth with disruptive behavior disorders, and whether the problems are different among subtypes. The heterogeneity of disruptive behavior disorders is discussed, the complexity of the empathy process, and research on empathy deficits in children and adolescents with ODD/CD. To sum up, (1) it is proposed that different mechanisms may underlie empathy problems seen in children and adolescents with ODD/CD, with or without psychopathic traits, (2) the strength of the empathy response depends in part on stimulus characteristics, also for those with psychopathic traits, and (3) it is advised to use a multimethod approach to depict the empathy process at different levels of human functioning.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.