Justitiële verkenningen

Article

Terugkeer door legitimiteit?

Alternatieven voor afschrikkingsbeleid ten aanzien van irreguliere migranten

Trefwoorden irregular migration, assisted voluntary return, international relations, sociological legitimacy, deportation
Auteurs Arjen Leerkes
DOI
Auteursinformatie

Arjen Leerkes
Prof. dr. A.S. Leerkes is hoogleraar Migratie, Veiligheid en Sociale Cohesie bij Maastricht University, universitair hoofddocent Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeker bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)
  • Samenvatting

      Policies that seek to limit unwanted migration - which include governmental efforts to promote the return of rejected asylum seekers and (other) irregular migrants - tend to depend on negative sanctions and deterrence. Such policies are known to come with various undesirable side effects, while their effectiveness is also questionable. In this contribution, the author argues that paying more attention to the legitimacy of migration policies in the eyes of migrants and governments of source and transit countries of irregular migration, can be an alternative way to promote migrant return. He also shows that deterrence policies put pressure on how these actors perceive the legitimacy of migration policies, which suggests that ‘instrumental’ and ‘normative’ models of compliance can only be combined to some extent. The argument is based on various Dutch studies on migrant decisions and intergovernmental cooperation on return, and some evidence from the international literature on enforced return.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.