Justitiële verkenningen

Article

Eigen verantwoordelijkheid voor terugkeer: op zoek naar de grenzen

Trefwoorden removal, voluntary return, readmission, migration, migrant
Auteurs Christian Mommers
Auteursinformatie

Christian Mommers
Dr. C.M.F. Mommers is adviseur van de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa.
  • Samenvatting

      The notion that it is a migrant’s ‘own responsibility’ to return if he or she can no longer stay in the Netherlands is one of the foundational principles of return policy. It is a crucial instrument for the government to deal with the many dilemmas that arise during return procedures. If this individual responsibility remains too broadly defined, however, it can have far-reaching implications for the human rights of the individual. It can also mask the responsibilities of other actors in the return procedure, notably those of the expelling government and the country of return. This article looks at two elements where the individual responsibility of migrants for return needs to be limited: in relation to the destinations to which he or she must try to return, and in terms of the actions he or she can and cannot be expected to take to seek readmission and obtain travel documents. The article concludes with a plea for a more nuanced and limited use of the notion of individual responsibility in return procedures.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.