Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 7-8, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De tweetrapsraket van de wetsvoorstellen stille cessie en financiële zekerheidsovereenkomsten

Een bijdrage vanuit de politiek

Trefwoorden stille cessie, financiëlezekerheidsovereenkomst, securitisatie, zekerheidsrechten, insolventierisico
Auteurs Mr. A. Broekers-Knol
SamenvattingAuteursinformatie

    Wat is, in het licht van de kredietcrisis, de betekenis van het afschaffen van het mededelingsvereiste bij cessie voor de financiëlezekerheidsovereenkomsten en hoe is het wetgevingsproces van beide wetsvoorstellen verlopen?


Mr. A. Broekers-Knol
Mr. A. Broekers-Knol is lid van de Eerste Kamer voor de VVD en directeur van de afdeling Moot Court van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zij was voor haar fractie woordvoerder bij beide wetsvoorstellen.
Artikel

De verpanding van rekening-courantsaldi

De stand van zaken in tijden van recessie

Trefwoorden pandrecht, rekening-courantsaldo, aard, openbaar, inning
Auteurs Mr. J.E. Drinkhill
SamenvattingAuteursinformatie

    Een behandeling van en een overzicht van de literatuur aangaande verschillende aspecten van het pandrecht op rekening-courantsaldi, waaronder de aard van dergelijke saldi, de vorm van verpanding – stil of openbaar – en de inningsbevoegdheid van het verpande saldo.


Mr. J.E. Drinkhill
Mr. J.E. Drinkhill is advocaat bij Houthoff Buruma te Londen.
Artikel

Uitstel van executie

Het voorkomen van de executoriale verkoop in crisistijd

Trefwoorden kredietcrisis, insolventierecht, arbeidsrecht, surseance van betaling, toezicht, aansprakelijkheid
Auteurs Mr. I. Visser
Samenvatting

    De kredietcrisis doet momenteel ook haar invloed gelden op de Nederlandse woningmarkt. Betoogd wordt dat de executoriale verkoop door de hypotheekhouder, in het belang van zowel de geëxecuteerde als de executant, in een dalende woningmarkt zo veel mogelijk moet worden voorkomen.


Mr. I. Visser
Artikel

Kredietcrisis en insolventierecht

Trefwoorden noodregeling, faillissement, EG-insolventieverordening, illegale kredietinstelling, bank
Auteurs Mr. R. Westrik
SamenvattingAuteursinformatie

    De kredietcrisis lijkt voor het insolventierecht te leiden tot trendbreuken die tot voor kort niet voor mogelijk werden gehouden. Diverse axioma’s lijken op de helling te gaan. Nader onderzoek moet echter wachten tot de ware effecten duidelijk zijn geworden.


Mr. R. Westrik
Mr. R. Westrik is universitair hoofddocent privaatrecht Erasmus Universiteit Rotterdam; hoofd wetenschappelijk bureau te Den Bosch.

    ‘Icesave’, een bijkantoor van het IJslandse Landsbanki, en Indover Bank waren eind vorig jaar aan een noodregeling onderworpen die in een faillissement is omgezet. De auteur bespreekt de toepasselijk regels uit de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet, alsmede hun Europese herkomst. Naar aanleiding van een aantal deelvragen worden aanbevelingen gedaan: over de grondslag van de rechterlijke bevoegdheid om een faillissement van een bank uit te spreken, het verzoek en de procedureregels bij faillietverklaring van een bank, informatie- en kennisgevingsverplichtingen van De Nederlandsche Bank en de curator, de omzetting van een noodregeling in een opvolgend faillissement en de rechtsregels die ná omzetting van toepassing zijn.


Prof. mr. B. Wessels
Prof. mr. B. Wessels is hoogleraar Internationaal Insolventierecht aan de Universiteit Leiden.