Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Overname van vorderingen en verrekening bij faillissement

Trefwoorden faillissement, overname van vorderingen, verrekening van vorderingen
Auteurs Prof. mr. B. Wessels
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur bespreekt de grondgedachte achter de mogelijkheid van verrekening bij faillissement (art. 53 Fw) en gaat uitvoerig in op de in art. 54 Fw opgenomen uitzondering. Voorts wordt aandacht gegeven aan de positie van een bank in het geval dat een debiteur van de (gefailleerde) schuldenaar zijn schuld aan deze heeft voldaan door storting op diens rekening bij een bank en deze zich wil verrekenen. Ten slotte wordt kritisch de leer van de Hoge Raad besproken (die art. 54 Fw toepast indien sprake is van een vóór het faillissement overgenomen schuld of vordering en het beroep op verrekening plaatsvindt op een tijdstip gelegen vóór de dag van de faillietverklaring), alsook de wijze waarop een ‘overnemer’ (vaak: bank) zich tegen de aantasting van de transactie op grond van art. 54 Fw kan behoeden.


Prof. mr. B. Wessels
Prof. mr. B. Wessels is hoogleraar internationaal insolventierecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

World Online en de zorgen van een lead manager

Trefwoorden prospectusaansprakelijkheid, collectieve actie, misleiding, zorgplicht
Auteurs Mr. B.W.G. van der Velden
SamenvattingAuteursinformatie

    De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 27 november 2009 onomwonden bevestigd dat World Online en de joint lead managers ABN AMRO en Goldman Sachs onrechtmatig hebben gehandeld jegens beleggers die rondom de beursintroductie in World Online hebben geïnvesteerd. Duidelijk wordt dat de Hoge Raad deze zaak heeft aangegrepen om een paar heldere, maar ook verstrekkende lijnen uit te zetten over het karakter van collectieve acties, prospectusaansprakelijkheid en de zorgplicht rondom de beursgang. De Hoge Raad predikt een abstracte toets.


Mr. B.W.G. van der Velden
Mr. B.W.G. van der Velden is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.
Artikel

Het beroep van een bank op de schijn van volmachtverlening

HR 19 februari 2010, LJN BK7671 (Bera Holding/ING)

Trefwoorden volmachtverlening, gerechtvaardigd vertrouwen
Auteurs Mr. B.M.M. van der Goes
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage komt de vraag aan de orde of in deze zaak de maatstaf voor een bank bij de beoordeling of gerechtvaardigd vertrouwd mag worden op de schijn van volmachtverlening dient te worden aangescherpt. Daarnaast komt de waardering van de omstandigheden aan de orde, die een gerechtvaardigd vertrouwen op de schijn van volmachtverlening van de bank met zich mee kunnen brengen.


Mr. B.M.M. van der Goes
Mr. B.M.M. van der Goes is advocaat bij NautaDutilh N.V. te Amsterdam.