Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De verhouding tussen hoofdprocedure en schadestaatprocedure

Trefwoorden schadestaatprocedure, procesrecht, exoneratiebeding, exoneratieclausule, aansprakelijkheid(srecht)
Auteurs Mr. J. de Bie Leuveling Tjeenk
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staan vijf recente arresten van de Hoge Raad centraal, waarin verschillende aspecten van de verhouding tussen de hoofdprocedure en de schadestaatprocedure aan de orde komen. Vier van deze vijf uitspraken laten zien dat de rechter een relatief grote vrijheid heeft in de keuze welke geschilpunten in welke fase van het geding worden beslist. De wens om partijen hun materiële rechten zo veel mogelijk te laten verwezenlijken zonder hen door extra procesrechtelijke hoepels te laten springen, voert in deze uitspraken duidelijk de boventoon. Een procespartij die stelt dat een bepaald geschilpunt in de hoofdprocedure beslist had moeten worden, of juist in de schadestaatprocedure, vindt over het algemeen weinig gehoor bij de Hoge Raad.


Mr. J. de Bie Leuveling Tjeenk
Mr. J. de Bie Leuveling Tjeenk is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. te Amsterdam.
Artikel

Het wetsvoorstel ter implementatie van de nieuwe richtlijn consumentenkrediet: een overzicht

Trefwoorden wetsvoorstel consumentenkrediet, kredietovereenkomst
Auteurs Mr. R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt ingegaan op het wetsvoorstel ter implementatie van richtlijn 2000/48 inzake kredietovereenkomsten voor consumenten. Het wetsvoorstel introduceert een nieuwe titel in Boek 7 BW betreffende de kredietovereenkomst. Op hoofdlijnen wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste veranderingen die de wetswijziging meebrengt.


Mr. R. Meijer
Mr. R. Meijer is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.
Artikel

Lastgeving tot instellen vordering op eigen naam

HR 26 februari 2010, LJN BK4995, RvdW 2010, 361 (Van Kessel/Nationale-Nederlanden II)

Trefwoorden subrogatie, lastgeving, lasthebber, schadeverzekering
Auteurs Mr. R.D. Lubach
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit arrest ging het om de vraag of Van Kessel nog voldoende belang had bij het instellen van een vordering, nu pas in een laat stadium van de procedure was gebleken dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van Van Kessel (Allianz) de schade al had vergoed. Kan Van Kessel op eigen naam ten behoeve van Allianz, die in de rechten van Van Kessel was gesubrogeerd, de procedure tegenover Nationale-Nederlanden voortzetten?


Mr. R.D. Lubach
Mr. R.D. Lubach is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam.
Artikel

Over het bewijs van causaal verband met betrekking tot de geïnformeerde toestemming bij medische behandelingen

Trefwoorden informed consent, causaliteit, bewijslast, omkering bewijslast, buitenlands recht, medische schade, geneeskundige behandelingsovereenkomst
Auteurs Dr. P.C.J. de Tavernier
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage over informed consent-zaken bespreekt de auteur, in rechtsvergelijkend perspectief, de bewijsproblematiek met betrekking tot het causaal verband tussen het informatieverzuim van de arts en de door de patiënt geleden medische schade. In de eerste plaats onderzoekt de auteur welke maatstaf bij de beoordeling van het oorzakelijk verband moet worden gehanteerd. Vervolgens onderzoekt hij de vraag wie het bewijs van dat oorzakelijk verband dient te leveren. Ten slotte formuleert hij ter voorkoming van causaliteitsproblemen enkele alternatieve oplossingen.


Dr. P.C.J. de Tavernier
Dr. P.C.J. de Tavernier is docent privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden.