Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Onrechtmatigheid in de relatie aandeelhouder-crediteur

Trefwoorden art. 6:162 BW, aandeelhoudersaansprakelijkheid, bijzondere zorgplicht, doorbraak van aansprakelijkheid
Auteurs Mr. M.W.H. van den Heuvel
SamenvattingAuteursinformatie

    Een aandeelhouder kan op grond van art. 6:162 BW aansprakelijk zijn voor de schade van de crediteuren van de vennootschap in wier kapitaal hij aandelen houdt. Hierbij gaat het meestal om aanzienlijke bedragen. Het is voor hem dan ook belangrijk om te weten onder welke omstandigheden hij het risico loopt onrechtmatig te handelen tegenover de crediteuren. Deze bijdrage zet een aantal van die omstandigheden op een rij.


Mr. M.W.H. van den Heuvel
Mr. M.W.H. van den Heuvel is advocaat bij Allen & Overy te
Artikel

HR 21 oktober 2011, NJ 2011, 494 (DFM/Mobiel Lease)

Eigenaar van stil verpande auto draagt zonder kentekenbewijs deel II de eigendom over: derdenbescherming door art. 3:86 lid 2 BW en dit tegen beschikkingsonbevoegdheid?

Trefwoorden beschikkingsonbevoegdheid, beperkt recht, zakelijk recht, overdracht, bekrachtiging
Auteurs Mr. J.H.M. van Swaaij
SamenvattingAuteursinformatie

    Volkswagendealer en eigenaar van (nagenoeg) nieuwe, stil verpande Volkswagen Transporter draagt zonder kentekenbewijs deel II de eigendom over aan koper. Wordt deze beschermd door art. 3:86 lid 2 BW, en dit tegen beschikkingsonbevoegdheid? Hoe behandelt de Hoge Raad ons fundamentele goederenrecht?


Mr. J.H.M. van Swaaij
Mr. J.H.M. van Swaaij is advocaat (cassatiepraktijk) en juridisch sparringpartner voor advocaten (lawyer’s lawyer) bij Van Swaaij Cassatie & Consultancy te Nijmegen.
Artikel

De overeenkomst tot het verlenen van beleggingsadvies

Een gereguleerde contractuele verhouding

Trefwoorden overeenkomst, opdracht, advies, beleggingsadvies, financieel toezicht, MiFID
Auteurs Mr. B. Bierens
SamenvattingAuteursinformatie

    De contractuele verhouding tussen een beleggingsonderneming en haar cliënt heeft een hybride karakter: verbintenisrechtelijk van aard, maar nader ingevuld door het financiële toezichtsrecht waaraan de beleggingsonderneming is onderworpen. Aan de hand van de overeenkomst tot het verlenen van beleggingsadvies belicht deze bijdrage een rechtsverhouding op het snijvlak van het BW en de Wft.


Mr. B. Bierens
Mr. B. Bierens is jurist bij Rabobank Nederland en als fellow verbonden aan het Instituut voor Financieel Recht (IFR), onderdeel van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R) van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Naar een elektronische registratie van onderhandse pandakten?

Trefwoorden elektronische registratie, stil pandrecht, pandakte, tijdstip
Auteurs Mr. F.J.L. Kaptein
SamenvattingAuteursinformatie

    Recente rechtspraak geeft aanleiding tot het nader onderzoeken van de huidige registratie van pandakten bij de Belastingdienst. Elektronische registratie van onderhandse (verzamel)pandakten leidt niet alleen tot kostenbesparing, maar ook kunnen problemen omtrent de rangorde in geval van meervoudige stille verpanding gedeeltelijk worden ondervangen. Andere praktische problemen zullen geheel tot het verleden behoren.


Mr. F.J.L. Kaptein
Mr. F.J.L. Kaptein is promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen en juridisch medewerker bij NautaDutilh te Amsterdam.