Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 10, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Naar een transparante markt voor mobiele telefonie?

Annotatie bij HR 13 juni 2014, ECLI:NL:HR:2014:1385, RvdW 2014/811

Trefwoorden consumentenkrediet, uitleg, (partiële) nietigheid, onverschuldigde betaling, privaatrechtelijke handhaving
Auteurs Mr. M.R. Hebly
SamenvattingAuteursinformatie

    Volgens de Hoge Raad kwalificeren telefoonabonnementen waarbij aan consumenten een ‘gratis’ telefoon wordt verstrekt, in beginsel als koop op afbetaling en als krediettransacties/kredietovereenkomsten; strijd met de toepasselijke regelgeving leidt tot vernietigbaarheid. Duidelijk is dat deze ‘verhulde’ afbetalingsconstructie niet is toegestaan, en vragen rijzen ten aanzien van de reeds afgesloten contracten.


Mr. M.R. Hebly
Mr. M.R. Hebly is als promovendus verbonden aan de sectie burgerlijk recht van de Erasmus School of Law, Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Het gebruik van referentieperioden bij de schatting van bedrijfsschade

Trefwoorden bedrijfsschade, hypothetisch scenario, referentieperioden, methodische criteria, toepassingscriteria
Auteurs Prof. dr. W. Driehuis
SamenvattingAuteursinformatie

    Op basis van vijf criteria wordt onderzocht of de methode van referentieperioden valide is in zaken van bedrijfsschade met het oog op het schatten van het zogenoemde hypothetische scenario. Vervolgens wordt de methode aan de hand van zes criteria getoetst op haar gebruiksmogelijkheden. Een redelijk aannemelijk en betrouwbaar beeld van de hypothetische situatie blijkt lastig te kunnen worden verkregen. Er bestaat daarom weinig rechtvaardiging voor het frequente gebruik van de methode anders dan haar eenvoud en lage kosten.


Prof. dr. W. Driehuis
Prof. dr. W. Driehuis is emeritus hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het ACLE, Amsterdam Center for Law and Economics van de UvA.
Artikel

Romania en bankgarantie

Een herlezing van de arresten Romania, Aukema en TEP

Trefwoorden Romania, bankgarantie, regres, art. 39 Fw
Auteurs A.L. Jonkers LLM
SamenvattingAuteursinformatie

    In het Romania-arrest geeft de Hoge Raad in een obiter dictum aan dat in het daar voorliggende geval de garant geen regresvordering jegens de boedel geldend kan maken. Die garant was in Romania de aandeelhouder van de failliet. In deze bijdrage wordt betoogd dat de garantie van een bank – met bijbehorende contragarantie en zekerheid – anders behandeld dient te worden.


A.L. Jonkers LLM
A.L. Jonkers LLM is promovendus bij het Centre for the Study of European Contract Law van de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

Köbler in de polder

Trefwoorden lidstaataansprakelijkheid, onrechtmatige rechtspraak, Köbler, voldoende gekwalificeerde schending
Auteurs Mr. R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    Het komt niet vaak voor dat de Staat wordt aangesproken op grond van onrechtmatige rechtspraak. Alleen dat al vormt aanleiding stil te staan bij de uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 15 april 2014, waar juist deze kwestie onderwerp van geschil was. Bovendien betrof de onjuiste rechtstoepassing EU-recht, met als gevolg dat de aansprakelijkheidsvraag mede werd beheerst door het Unierecht. Het vonnis is daarmee ook een goede illustratie van de inbedding van de lidstaataansprakelijkheid.


Mr. R. Meijer
Mr. R. Meijer is advocaat bij ZIPPRO & MEIJER advocaten te Amsterdam, universitair docent bij het Molengraaff Instituut van de Universiteit Utrecht en redacteur van MvV.