Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 11, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Pre-auction agreement: mag dat? Ja, dat mag (onder voorwaarden)

Trefwoorden art. 3:268 BW, hypotheek, executie, onderhandse verkoop, pre-auction agreement
Auteurs Mr. R.J. Philips
SamenvattingAuteursinformatie

    Als een geschikte koper is gevonden voor een te executeren onroerend goed, is het doorlopen van het wettelijke executietraject vaak nog nodig om het goed te bevrijden van rechten van derden of omdat de hypotheekgever weigert mee te werken. Een pre-auction agreement biedt dan uitkomst. De auteur beschrijft inhoud en toelaatbaarheid van een pre-auction agreement en pleit voor een regeling die onderhandse executoriale verkoop buiten het stramien van Rechtsvordering mogelijk maakt.


Mr. R.J. Philips
Mr. R.J. Philips is advocaat bij RESOR te Amsterdam.
Artikel

Stuiting van verjaring per e-mail

Trefwoorden stuiting, schriftelijkheidsvereiste, e-mail, art. 3:37 BW, ontvangsttheorie
Auteurs Mr. E.M. van Orsouw en Mr. A.M. Morssinkhof
SamenvattingAuteursinformatie

    De praktijkjurist is geneigd vast te houden aan de oude gewoonte om verjaring per brief te stuiten. In dit artikel wordt onderzocht in hoeverre dat noodzakelijk is. Daarnaast worden enkele vragen opgeworpen die in het geval van stuiting van de verjaring spelen in het kader van art. 3:37 BW. Geconcludeerd wordt dat het niet nodig is om e-mail bij stuiting links te laten liggen, mits goed wordt nagedacht over het veiligstellen van bewijs dat de schuldenaar is bereikt.


Mr. E.M. van Orsouw
Mr. E.M. van Orsouw en mr. A.M. Morssinkhof zijn advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

Mr. A.M. Morssinkhof
Artikel

Buitencontractuele opzegging duurovereenkomst voor bepaalde tijd

Knelt het keurslijf van Mondia/Calanda?

Trefwoorden opzegging duurovereenkomst, Mondia/Calanda, Auping/Beverslaap, onvoorziene omstandigheden, verschillen bepaalde tijd onbepaalde tijd
Auteurs Mr. M. Raas en Mr. J.E. Polet
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteurs bespreken een recente beschikking van het Hof Arnhem-Leeuwarden over een buitencontractuele opzegging van een duurovereenkomst voor bepaalde tijd. Ze vergelijken de sterk verschillende opzeggingsregimes die gelden voor duurovereenkomsten voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd en gaan in op de vraag of het regime voor bepaalde tijd nog houdbaar is.


Mr. M. Raas
Mr. M. Raas is advocaat-medewerker binnen de procespraktijk van Simmons & Simmons LLP in Amsterdam.

Mr. J.E. Polet
Mr. J.E. Polet is partner binnen de procespratktijk van Simmons & Simmons LLP in Amsterdam.
Artikel

Verkoop van een gemeenschappelijke woning: de mogelijkheden in kort geding

Trefwoorden gemeenschap, verdeling, kort geding, reële executie
Auteurs Mr. drs. W. Jansen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage worden de mogelijkheden in kort geding onderzocht om te komen tot verkoop en levering van een gemeenschappelijke woning aan een derde.
    De dwangsom volstaat vaak niet als executiemiddel en het is raadzaam een machtiging tot reële executie te vorderen. Wanneer sprake is van een gewichtige reden kan in kort geding met succes een machtiging tot te gelde maken als bedoeld in art. 3:174 BW worden gevorderd. In andere gevallen moet het verkoopproces worden opgeknipt en per onderdeel een executiemiddel worden gevorderd.


Mr. drs. W. Jansen
Mr. drs. W. Jansen is stafjurist bij team handel van de Rechtbank Den Haag. Deze bijdrage is geschreven op persoonlijke titel. Met dank aan mr. M.W. Knigge voor haar commentaar op een eerdere versie van dit artikel.