Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 10, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De legal opinion-praktijk in Nederland

Trefwoorden legal opinion-praktijk, aansprakelijkheid opiniegever, legal opinion, opinion letter
Auteurs Mr. dr. R. Mellenbergh
SamenvattingAuteursinformatie

    Opinion letters zijn een standaardonderdeel binnen de zakelijke transactiepraktijk. Zij kenmerken zich door vergaande standaardisatie. De legal opinion-praktijk kenmerkt zich verder door eigen gebruiken en vakjargon. In deze bijdrage wordt ingegaan op de betekenis van opinion letters en de daarin opgenomen legal opinions. Tevens wordt ingegaan op de mogelijke civielrechtelijke aansprakelijkheid van de opiniegever.


Mr. dr. R. Mellenbergh
Mr. dr. R. Mellenbergh is universitair hoofddocent/associate professor bij de Afdeling privaatrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en directeur van het International Business Law-programma van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Kunnen twee sets algemene voorwaarden cumulatief van toepassing zijn?

Over het verschil tussen een alternatieve dubbele verwijzing (Visser/Avéro-regel) en een cumulatieve dubbele verwijzing (Haviltex-regel) naar aanleiding van ForFarmers/Doens

Trefwoorden algemene voorwaarden, toepasselijkheid, alternatieve (dubbele) verwijzing, cumulatieve (dubbele) verwijzing, toepasselijkheid meerdere sets algemene voorwaarden
Auteurs Mr. S.M. Lankhaar en Mr. dr. E.-J. Zippro
SamenvattingAuteursinformatie

    In Visser/Avéro oordeelde de Hoge Raad dat in een geval waarin twee sets algemene voorwaarden alternatief van toepassing zijn verklaard (‘óf-óf’), geen van deze sets deel uitmaakt van de overeenkomst indien niet is aangegeven welke van de sets in het gegeven geval van toepassing zal zijn. In ForFarmers/Doens heeft de Hoge Raad de vraag beantwoord of de Visser/Avéro-regel ook van toepassing is bij een cumulatieve dubbele verwijzing (‘én-én’).


Mr. S.M. Lankhaar
Mr. S.M. Lankhaar is als stafjurist verbonden aan de Rechtbank Rotterdam, afdeling Privaatrecht (Haven en handel).

Mr. dr. E.-J. Zippro
Mr. dr. E.-J. Zippro is advocaat bij ZIPPRO & MEIJER Advocaten te Amsterdam.
Artikel

Retentor en de oudere hypotheekhouder

Trefwoorden retentierecht, oudere gerechtigde, bevoegdheid, hypotheek
Auteurs Mr. M.L. Tuil
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de botsing tussen het retentierecht en de oudere gerechtigde op de zaak – in het bijzonder de hypotheekhouder – onderzocht. De conclusie is dat het retentierecht wellicht minder snel tegen de oudere hypotheekhouder kan worden ingeroepen dan wel wordt gedacht.


Mr. M.L. Tuil
Mr. M.L. Tuil is juridisch adviseur bij ING te Amsterdam.
Artikel

Consequenties van beslag bij complexgewijze overdracht van vastgoed

Trefwoorden beslag, vastgoedtransactie, zorgplicht notaris, notary letter
Auteurs Mr. M.M.G.B. van Drunen
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij vastgoedtransacties wordt regelmatig een groot aantal registergoederen overgedragen. Wat zijn de consequenties van een beslag op een deel van de registergoederen? De auteur betoogt dat de zorgplicht van de notaris vereist dat deze aandacht besteedt aan de mogelijkheid dat op een deel van de registergoederen beslag wordt gelegd.


Mr. M.M.G.B. van Drunen
Mr. M.M.G.B. van Drunen is kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek en als universitair docent verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Utrecht.