Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid bij een statutaire bevoegdheidsbeperking

Trefwoorden tweehandtekeningenclausule, statuten, art. 2:130 en 2:240 BW, schijn van volmacht, beperkende werking redelijkheid en billijkheid
Auteurs Mr. A.G.F. Ancery
SamenvattingAuteursinformatie

    In het handelsverkeer is het gebruikelijk dat een vennootschap werkt met een tweehandtekeningenclausule. Het is eveneens gebruikelijk dat volmachten worden verleend aan individuele bestuurders. Wat is de status van die volmacht en in hoeverre komt een derde een beroep toe op de schijn van volmachtverlening bij een statutaire bevoegdheidsbeperking?


Mr. A.G.F. Ancery
Mr. A.G.F. Ancery is als gerechtsauditeur verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden en als universitair docent aan de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht van de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Het retentierecht van de pandhouder, oftewel: het Gordiaanse retentierecht

Trefwoorden retentierecht, vuistpand, connexiteit, Gordiaans retentierecht, art. 1205 lid 2 OBW
Auteurs Mr. dr. J.C. Out
SamenvattingAuteursinformatie

    De wetgever van het nieuwe BW heeft het specifieke retentierecht van de vuistpandhouder (het Gordiaanse retentierecht) geschrapt. Dit betekent dat er voor het retentierecht van de vuistpandhouder tegenwoordig een connexiteitseis geldt. Deze connexiteitseis heeft het Gordiaanse retentierecht, naar het voorbeeld van het pandrecht zelf, van oudsher nooit gekend.


Mr. dr. J.C. Out
Mr. dr. J.C. Out is als universitair docent verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.
Artikel

Hora ruit, tempus fluit. Boek 10 BW, WCOD, Rome II en het overgangsrecht

Trefwoorden Boek 10 BW, WCOD, Rome II, overgangsrecht, onrechtmatige daad
Auteurs Mr. Y.A. Rampersad en Mr. J.A. van der Weide
SamenvattingAuteursinformatie

    Met de inwerkingtreding van Boek 10 BW onder gelijktijdige intrekking van de Wet conflictenrecht onrechtmatige daad (WCOD) op 1 januari 2012 is er een overgangsrechtelijk probleem ontstaan bij de conflictenrechtelijke afwikkeling van internationale onrechtmatige daden. In deze bijdrage trachten de auteurs een oplossingsrichting aan te reiken voor deze overgangsrechtelijke problematiek aan de hand van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek.


Mr. Y.A. Rampersad
Mr. Y.A. Rampersad is als Professional Support Lawyer werkzaam bij de sectie Dispute Resolution van Houthoff Buruma te Rotterdam en heeft deze bijdrage op persoonlijke titel geschreven.

Mr. J.A. van der Weide
Mr. J.A. van der Weide is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Aardbevingsschade en het aansprakelijkheidsrecht: over vergoeding van waardevermindering en omkering van de bewijslast

Trefwoorden gaswinning, aardbevingen, schade, aansprakelijkheid, waardevermindering
Auteurs Mr. R.D. Lubach
SamenvattingAuteursinformatie

    Het aardbevingsdossier laat ook het aansprakelijkheidsrecht niet onberoerd. Zowel de civiele rechter als de wetgever schiet benadeelden met aardbevingsschade als gevolg van gaswinning in Groningen te hulp. Waar liggen de betekenis en meerwaarde van het aansprakelijkheidsrecht?


Mr. R.D. Lubach
Mr. R.D. Lubach is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam en redacteur van Maandblad voor Vermogensrecht.