Maandblad voor Vermogensrecht

Article

Immuniteit van dwangmaatregelen voor aan Nederland uitgeleende cultuurvoorwerpen van vreemde staten

Trefwoorden gewoonterecht, tentoonstelling, collectiemobiliteit, kunstuitlenen, beslaglegging
Auteurs Mr. dr. A. van Woudenberg
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. A. van Woudenberg
Mr. dr. A. van Woudenberg is momenteel plaatsvervangend ambassadeur van de Nederlandse Ambassade in Astana, Kazachstan. Hij is in 2011 gepromoveerd op het thema State Immunity and Cultural Objects on Loan. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
  • Samenvatting

      In 2012 concludeerde ik dat een relatief jonge regel van gewoonterecht bestaat op grond waarvan cultuurgoederen die toebehoren aan een vreemde staat en zich voor een tijdelijke expositie bevinden in een derde land immuun zijn voor dwangmaatregelen. Dit artikel beziet hoe de rechtsontwikkeling in, en statenpraktijk van, Nederland sindsdien is verlopen en concludeert dat de Nederlandse handelwijze de betreffende gewoonterechtelijke regels heeft versterkt.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.