Markt & Mededinging

Case Law

Apple/ACM

Voorzieningenrechter rechtbank Rotterdam 24 december 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:12851

Trefwoorden Apple, ACM, machtsmisbruik, datingapps, App Store
Auteurs Bas Braeken en Demi van den Berg
Auteursinformatie

Bas Braeken
Mr. B.J.H. Braeken is advocaat en partner bij de praktijkgroep (Europees) mededingingsrecht en gereguleerde markten bij bureau Brandeis.

Demi van den Berg
Mr. D.M.A. van den Berg is advocaat bij de praktijkgroep (Europees) mededingingsrecht en gereguleerde markten bij bureau Brandeis.
  • Samenvatting

      Op 24 december 2021 liet de voorzieningenrechter de door de ACM opgelegde last onder dwangsom aan Apple grotendeels in stand. Door datingappaanbieders te verplichten gebruik te maken van het betalingssysteem van Apple, maakt zij misbruik van haar machtspositie. Het relatief onderontwikkelde concept van onbillijke voorwaarden staat daarbij centraal. Ondanks een aantal juridische nederlagen pakt de ACM (uitbuitings)misbruikzaken de laatste tijd weer op. De App Store-voorwaarden blijven zelf ook nog onderwerp van onderzoek in andere landen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.