Menm_1387-6236_2023_026_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Markt & Mededinging

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Komkommertijd?

Auteurs Paul Lugard
Auteursinformatie

Paul Lugard
Mr. H.H.P. Lugard is partner bij Baker Botts LLP in Brussel.
Artikel

Access_open De wijziging van de Handhavingsrichtsnoeren van de Commissie inzake uitsluitingsmisbruik: een stap terug of een stap vooruit?

Trefwoorden artikel 102, misbruik economische machtspositie, Handhavingsrichtsnoeren uitsluitingsmisbruik, wijziging handhavingsrichtsnoeren
Auteurs Erik Pijnacker Hordijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bepreekt de recente wijziging door de Europese Commissie van haar richtsnoeren inzake handhavingsprioriteiten bij de toepassing van artikel 102 VWEU op gevallen van uitsluitingsmisbruik. Omdat deze wijzigingen vooral zijn ingegeven door de ontwikkelingen in de jurisprudentie sedert de totstandkoming van de oorspronkelijke richtsnoeren in 2008, wordt met name aandacht besteed aan die jurisprudentiële ontwikkelingen. De wijzingen worden aldus in context geplaatst. Ook worden enkele kritische kanttekeningen geplaatst bij de wijzigingen.


Erik Pijnacker Hordijk
Mr. E.H. Pijnacker Hordijk is advocaat/partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.
Artikel

De rol van de ACM bij het toezicht binnen de Digital Markets Act

Trefwoorden DMA, ACM, Platforms, Big Tech, Toezicht
Auteurs Pepijn van Ginneken
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel worden de juridische mogelijkheden en grenzen onderzocht voor de rol van de ACM bij het toezicht binnen de DMA. Hierbij wordt eerst stilgestaan bij de rol van Nederland in de totstandkoming van de DMA en de door de ACM gewenste rol van de nationale toezichthouder.


Pepijn van Ginneken
Mr. P.P.J. van Ginneken is advocaat bij Brinkhof N.V.

Leigh Hancher
Dr. L. Hancher is hoogleraar EU-recht aan de Tilburg University, hoogleraar EU-energierecht aan de FSR/RSCAS/EUI en hoogleraar Energiemarktrecht aan de Universiteit van Bergen. Zij is tevens senior adviseur bij Baker Botts te Brussel.
Annotatie

Hoe ver gaat rechtstreekse werking? Artikel 102 VWEU als toetsingsgrond van niet-meldingsplichtige concentraties door nationale mededingingsautoriteiten

HvJ EU 16 maart 2023, C-449/21, ECLI:EU:C:2023:207 (Towercast/Autorité de la concurrence)

Auteurs Jotte Mulder en Wolf Sauter
Auteursinformatie

Jotte Mulder
Mr. dr. Jotte Mulder is advocaat bij Pels Rijcken en verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Wolf Sauter
Prof. mr. dr. drs. Wolf Sauter is werkzaam bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Beide auteurs zijn redacteur van dit blad.