Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De doorslaggevende of beslissende stem van de OK-bestuurder

Trefwoorden doorslaggevende stem, beslissende stem, enquêterecht, tijdelijk bestuurder, onmiddellijke voorziening
Auteurs Mr. T. Salemink
SamenvattingAuteursinformatie

    In enquêteprocedures benoemt de Ondernemingskamer bij wijze van onmiddellijke voorziening met enige regelmaat een tijdelijk bestuurder met een doorslaggevende of beslissende stem. Uit de rechtspraak is echter niet zonder meer duidelijk wat deze begrippen inhouden. Voor de rechtspraktijk is een duidelijk(er) onderscheid van belang.


Mr. T. Salemink
Mr. T. Salemink is advocaat bij Lemstra Van der Korst te Amsterdam en onderzoeker bij het Van der Heijden Instituut, Onderzoekscentrum Onderneming & Recht, van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

De enquêteprocedure als verzoekschriftprocedure en het kort geding als dagvaardingsprocedure, de verschillen en onderlinge verhouding

Trefwoorden kort geding, enquêteprocedure, dagvaarding, verzoekschrift, voorzieningen
Auteurs Mr. B. Kemp
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat over de verschillen tussen de enquêteprocedure als verzoekschriftprocedure en het kort geding als dagvaardingsprocedure. In beide procedures kunnen voorlopige ordemaatregelen worden verkregen, maar er bestaan belangrijke verschillen. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld het belang dat in de procedure centraal staat alsmede de rol die belanghebbenden spelen.


Mr. B. Kemp
Mr. B. Kemp is advocaat bij DVDW Advocaten te Den Haag, als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, research fellow bij het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI) van de Universiteit Maastricht.
Artikel

Een praktijkvennootschap voor een advocaat: de nieuwe kleren van de keizer?

Trefwoorden bestuurdersaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, Onrechtmatige daad, praktijkvennootschap
Auteurs Mr. B.I. Kraaipoel
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 18 september 2015 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen over beroepsaansprakelijkheid van twee advocaten. Het artikel behandelt de vraag in hoeverre een beroepsbeoefenaar door zijn praktijkvennootschap wordt beschermd tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag onder welke omstandigheden een werknemer aansprakelijk kan worden gehouden door de contractuele wederpartij van zijn werkgever.


Mr. B.I. Kraaipoel
Mr. B.I. Kraaipoel is advocaat bij RESOR te Amsterdam.
Artikel

Hoe vrij is de accountant als vrije beroepsbeoefenaar nog?

Een artikel over wijzigingen in wetgeving van toepassing op accountantsorganisaties

Trefwoorden accountant, accountantsorganisatie, toezicht
Auteurs Mr. drs. E.V.A. Eijkelenboom
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 17 juni 2016 treedt EU Verordening 537/2014 in werking en moet Richtlijn 2014/56/EU geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wetgeving. Naast deze Europese regelgeving betreffende accountantsorganisaties en het accountantsberoep, worden ook aanvullende maatregelen op dit terrein in nationale wetgeving ingevoerd. In deze bijdrage staan de wijzigingen in wet- en regelgeving voor accountantsorganisaties centraal.


Mr. drs. E.V.A. Eijkelenboom
Mr. drs. E.V.A. Eijkelenboom is als promovendus verbonden aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam.