Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Curatorenverzet in geval van een lege boedel

Trefwoorden verzet, lege boedel, turboliquidatie, misbruik van bevoegdheid, curator
Auteurs Mr. dr. S. Renssen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de door de rechtspraktijk gezochte oplossing voor de legeboedelproblematiek centraal: het curatorenverzet ingevolge artikel 10 Fw. De Hoge Raad heeft zich onlangs uitgesproken over deze gangbare praktijk. Het is echter niet aan de Hoge Raad maar aan de wetgever om in dezen een oplossing te bieden.


Mr. dr. S. Renssen
Mr. dr. S. Renssen is universitair docent Insolventie- en Ondernemingsrecht aan de Universiteit Maastricht en research-fellow bij het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies.
Artikel

Wanbeleid bij Meavita?

Trefwoorden bestuurlijke fusie, governance, enquĂȘterecht, wanbeleid, Meavita-zaak
Auteurs Mr. C. de Groot
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 2 november 2015 oordeelde de Ondernemingskamer dat sprake was van wanbeleid bij Meavita. Deze beslissing is gebaseerd op overwegingen over zowel de (operationele) bedrijfsvoering als de governance van het Meavita-concern. De beschikking roept de vraag op of het oordeel dat sprake was van wanbeleid in alle opzichten terecht is.


Mr. C. de Groot
Mr. C. de Groot is universitair hoofddocent aan de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden.
Artikel

Perikelen rond de vaststelling en publicatie van de jaarrekening en aansprakelijkheid in het kader daarvan. Een reactie

Trefwoorden vereenvoudigde vaststelling jaarrekening, publicatietermijn, bestuurdersaansprakelijkheid
Auteurs Prof. mr. C.A. Schwarz en Mr. dr. R.A. Wolf
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt bepleit dat de overeenkomstig artikel 2:210 lid 5 BW vereenvoudigd vastgestelde jaarrekening binnen acht dagen na haar vaststelling gedeponeerd moet worden om te voorkomen dat het onweerlegbare vermoeden van onbehoorlijk bestuur van artikel 2:248 lid 2 BW zal gelden en de bestuurder daardoor in een lastige(re) procespositie komt te verkeren. Beter zou zijn dat artikel 2:210 lid 5 BW geschrapt of gewijzigd wordt of dat statutair van deze bepaling wordt afgeweken.


Prof. mr. C.A. Schwarz
Prof. mr. C.A. Schwarz is hoogleraar Handels- en Ondernemingsrecht aan het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI) van de Universiteit Maastricht en partner bij Baker Tilly Berk.

Mr. dr. R.A. Wolf
Mr. dr. R.A. Wolf is advocaat te Den Haag en universitair docent aan de Universiteit Leiden en aan het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI) van de Universiteit Maastricht.