Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 8-9, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Een investeringstoets voor vitale vennootschappen

Trefwoorden vitale vennootschappen, investeringstoets, nationale veiligheid
Auteurs Mr. E. Breukink
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat over het onlangs verschenen WODC-rapport ‘Vitale vennootschappen in veilige handen’. Thans staat centraal de aanbeveling aan de wetgever om een publiekrechtelijk, sectorspecifiek instrumentarium te ontwikkelen waarmee ongewenst aandeelhouderschap in vitale vennootschappen kan worden tegengegaan.


Mr. E. Breukink
Mr. E. Breukink is als promovendus verbonden aan het Van der Heijden Instituut, onderdeel van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht (OO&R), van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij bereidt een proefschrift voor over de agenda en het agenderingsrecht bij kapitaalvennootschappen.
Artikel

Artikel 2:11 BW: ‘doorgeefluik van aansprakelijkheid’ of ‘aansprakelijkheidsvergroter’?

Trefwoorden artikel 2:11 BW, aansprakelijkheid van bestuurders, bestuurdersaansprakelijkheid, doorgeefluik van aansprakelijkheid, aansprakelijkheid
Auteurs Mr. C.E.J.M. Hanegraaf
SamenvattingAuteursinformatie

    Hoewel de Hoge Raad in het arrest Kampschöer/Le Roux artikel 2:11 BW tot een soort ‘aansprakelijkheidsvergroter’ maakt, laat de auteur in deze bijdrage zien dat dit artikel slechts een doorgeefluik van aansprakelijkheid dient te zijn.


Mr. C.E.J.M. Hanegraaf
Mr. C.E.J.M. Hanegraaf is advocaat bij BANNING te ’s-Hertogenbosch en Amsterdam.
Artikel

Het vennootschappelijk belang: de beschermheer van het nationale belang?

Trefwoorden nationaal belang, vennootschappelijk belang, buitenlandse overname, buitenlandse investering, Foreign Direct Investment
Auteurs R.M. Nijk LL.B.
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage onderzoekt de auteur in hoeverre een Nederlandse beursgenoteerde NV het nationale belang kan inroepen tegen een openbaar bod dat is gedaan door een buitenlandse entiteit. Hiertoe bekijkt hij in hoeverre het vennootschappelijk belang het nationale belang omvat.


R.M. Nijk LL.B.
R.M. Nijk LL.B. is student aan de Universiteit van Cambridge.
Artikel

Betaling via de notariële kwaliteitsrekening bij aandelentransacties. Gevolgen van een beslag onder de notaris gelegd door een schuldeiser van de koper

Trefwoorden beslag, aandelentransactie, notaris, kwaliteitsrekening, derdenbeslag
Auteurs Mr. dr. M.M.G.B. van Drunen
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur onderzoekt de gevolgen van een beslag onder de notaris dat een schuldeiser van de koper legt op de dag waarop het passeren van de leveringsakte is gepland. Centraal staat de vraag of het beslag aan het passeren van de leveringsakte in de weg staat.


Mr. dr. M.M.G.B. van Drunen
Mr. dr. M.M.G.B. van Drunen is kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek te Amsterdam en universitair docent aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Utrecht.
Artikel

Onmiddellijke voorzieningen voorafgaand aan een beslissing op het enquêteverzoek – ‘only use in case of emergency’

Trefwoorden Ondernemingskamer, onmiddellijke voorzieningen, enquêteverzoek, DSM, terughoudendheid
Auteurs Mr. R. Analbers
SamenvattingAuteursinformatie

    De OK heeft de bevoegdheid om onmiddellijke voorzieningen te treffen voorafgaand aan een beslissing op het enquêteverzoek. Van deze bevoegdheid dient de OK terughoudend gebruik te maken. In dit artikel wordt aan de hand van de jurisprudentie van de OK in de afgelopen twee jaar bekeken of de OK zich daar in de praktijk aan houdt.


Mr. R. Analbers
Mr. R. Analbers is advocaat bij Rutgers & Posch te Amsterdam.
Artikel

De arbeidsovereenkomst van de bestuurder na een statutair ontslag: een lege huls met uitgeholde ontslagbescherming?

Trefwoorden ontslag, bestuurder, h-grond, legehulstheorie, ontbinding
Auteurs Mr. S.J. Sterk
SamenvattingAuteursinformatie

    Recent oordeelde de Rechtbank Overijssel dat het ontslag van een werknemer als statutair bestuurder van een moedermaatschappij een redelijke grond opleverde voor diens arbeidsrechtelijke ontslag bij de dochtermaatschappij. In deze bijdrage wordt geanalyseerd of deze redenering zich verdraagt met het arbeidsrecht.


Mr. S.J. Sterk
Mr. S.J. Sterk is werkzaam als advocaat bij Van Doorne te Amsterdam.
Artikel

Procederen of schikken?

The war puzzle

Trefwoorden procederen, biases, mediation, decision analysis, kosten-batenanalyse
Auteurs Mr. R.J. Philips
SamenvattingAuteursinformatie

    Er wordt wereldwijd jaarlijks USD 150 miljard uitgegeven aan juridische procedures. In dit artikel onderzoekt de auteur waarom partijen er ondanks de hoge kosten voor kiezen zakelijke conflicten te beslechten door te procederen. Op basis van de uitkomsten bepleit hij aan de hand van een casus dat een meer kwantitatief financiële beoordeling van het nut van procederen veel procedures kan voorkomen.


Mr. R.J. Philips
Mr. R.J. Philips is medeoprichter en bestuurder van Redbreast, een procesfinancier in Amsterdam.