Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1-2, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Extra bescherming van Nederlandse beursondernemingen: noodzaak of hypocrisie?

Verslag van het Eumedion-symposium 2017

Trefwoorden beschermingsmaatregelen, bedenktijd, agenderingsrecht, aandeelhoudersactivisme, langetermijnwaardecreatie
Auteurs Mr. T.A. Keijzer
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van het Eumedion-symposium van 17 november 2017 bespreekt de auteur recente ontwikkelingen in het Nederlandse corporate governance-landschap, specifiek de mogelijkheden voor beursvennootschappen om zich te beschermen tegen een ongewenste overname. In dat kader wordt onder meer ingegaan op het agenderingsrecht van aandeelhouders, de aangekondigde invoering van de bedenktijd en de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting.


Mr. T.A. Keijzer
Mr. T.A. Keijzer is promovendus bij de sectie Ondernemings- en Financieel Recht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en verbonden aan het Instituut voor Ondernemingsrecht (IvO) en het IvO Center for Financial Law & Governance (ICFG).
Artikel

De herziene Richtlijn Aandeelhoudersrechten in Nederland

Tijd voor heroriëntatie op de bevoegdheidsverdeling binnen Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen?

Trefwoorden aandeelhoudersrechtenrichtlijn, aandeelhoudersbetrokkenheid, strategie, corporate governance, institutionele aandeelhouders
Auteurs Mr. B. Elion
SamenvattingAuteursinformatie

    Met de recent herziene Aandeelhoudersrechtenrichtlijn beoogt de Europese Commissie de rol en de verantwoordelijkheid van (institutionele) aandeelhouders binnen Europese beursgenoteerde vennootschappen te vergroten. In deze bijdrage bespreekt de auteur hoe deze doelstelling zich verhoudt tot de uitgangspunten van het Nederlandse bestel van corporate governance en op welke wijze de Richtlijn effect kan sorteren in Nederland.


Mr. B. Elion
Mr. B. Elion is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.
Artikel

De invloed van schending van de civielrechtelijke zorgplicht door de beleggingsdienstverlener op de toetsing van de overige vereisten van onrechtmatige daad en wanprestatie

Trefwoorden MiFID (II), civielrechtelijke zorgplicht, beleggingsdienstverlener, causaal verband, eigen schuld
Auteurs Mr. I.P.M.J. Janssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Als een beleggingsdienstverlener zijn civielrechtelijke zorgplicht schendt, dan beïnvloedt dat feit vervolgens de toetsing van de overige vereisten van wanprestatie en onrechtmatige daad (relativiteit, causaal verband, schade en eigen schuld). In dit artikel komt aan de orde hoe die toetsing wordt beïnvloed en welke betekenis bij die toetsing aan de toezichtrechtelijke regels zou moeten toekomen.


Mr. I.P.M.J. Janssen
Mr. I.P.M.J. Janssen is bankjurist te Utrecht en fellow aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum Onderneming & Recht.
Artikel

Aansprakelijkheid na een juridische splitsing in de praktijk

Trefwoorden juridische splitsing, aansprakelijkheid, hoofdelijkheid, toekomstige vorderingen, schadevergoeding
Auteurs Mr. drs. T.S. Hoyer
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel maakt inzichtelijk welke stappen men moet zetten om te bepalen welke van de bij een juridische splitsing betrokken rechtspersonen aansprakelijk is of zijn ten gevolge van het bepaalde in artikel 2:334t BW.


Mr. drs. T.S. Hoyer
Mr. drs. T.S. Hoyer is advocaat bij BarentsKrans te Den Haag.
Artikel

Harmonisatie van Europees vennootschapsrecht: de EMCA

Trefwoorden Europees vennootschapsrecht, harmonisatie, modelwet
Auteurs Dr. J. Roest
SamenvattingAuteursinformatie

    In september 2017 is de European Model Company Act (EMCA) gepubliceerd: een modelwet van het EU-vennootschapsrecht. De EMCA kan een inspirator zijn voor nationale wetgevers bij herziening van hun nationale vennootschapsrecht en vormt daarmee een nieuw middel in het proces van ‘bottom-up’ harmonisatie van Europees vennootschapsrecht.


Dr. J. Roest
Dr. J. Roest is universitair hoofddocent ondernemingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, en sinds 2012 lid van de EMCA Group.
Artikel

BV-constructies in de zorgsector: van schijn naar werkelijkheid

Trefwoorden winstverbod, bezoldigingsmaximum, onderaanneming, IGJ, NZa
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    Zijn BV-constructies in de zorgsector in strijd met het verbod op winstuitkering en het bezoldigingsmaximum? Deze vraag kan ontkennend worden beantwoord. Over of het in strijd is met de geest van de relevante wetten kan verschillend worden gedacht. De auteur doet voorstellen tot aanpassing van het wetsvoorstel Wet toetreding zorgaanbieders en de Governancecode Zorg.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Mr. dr. A.G.H. Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; zij is lid van een raad van toezicht van een stichting in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Artikel

De Uniface-beschikking: de wezenlijke invloed van de ondernemingsraad op de besluitvorming

Trefwoorden wezenlijke invloed, Signing Protocol, voorwaardelijke besluitvorming, inhuur deskundigen, overlegvergadering
Auteurs Mr. C. Nekeman
SamenvattingAuteursinformatie

    De ondernemingsraad moet tijdig door de ondernemer worden betrokken bij het besluitvormingsproces. Enkel indien dat gebeurt, kan de ondernemingsraad wezenlijke invloed uitoefenen. In de Uniface-beschikking geeft de Ondernemingskamer een aantal gezichtspunten die van cruciale betekenis zijn bij de beoordeling of de Ondernemingsraad tijdig betrokken wordt.


Mr. C. Nekeman
Mr. C. Nekeman is werkzaam als advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.
Artikel

Wet versterking positie curator: is de positie van de curator daadwerkelijk versterkt?

Trefwoorden inlichtingenplicht, medewerkingsplicht, Wet versterking positie curator, curator
Auteurs Mr. H.J. de Kloe en Mr. F. Ortiz Aldana
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 juli 2017 is de Wet versterking positie curator in werking getreden. In deze bijdrage wordt onderzocht of de curator er met deze wet rechten en instrumenten bijgekregen heeft en of zijn positie daadwerkelijk is versterkt. De inlichtingen- en medewerkingsplicht in de Faillissementswet wordt geanalyseerd en vergeleken met de situatie vóór de wetswijziging.


Mr. H.J. de Kloe
Mr. H.J. de Kloe is wetenschappelijk docent ondernemingsrecht en faillissementsrecht bij de sectie Handels- en Ondernemingsrecht & Financieel Recht van de Erasmus School of Law te Rotterdam.

Mr. F. Ortiz Aldana
Mr. F. Ortiz Aldana is advocaat en curator bij Dekker en Smits advocaten in Rosmalen.