Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3-4, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De ingetrokken 403-verklaring van Shell: een tactische zet?

Trefwoorden 403-verklaring, Shell, NAM, aardbevingsschade, Groningen
Auteurs Mr. E.A. van Dooren
SamenvattingAuteursinformatie

    De afgelopen tijd berichtten de media uitgebreid over het feit dat Shell haar 403-verklaring ten aanzien van groepsmaatschappij NAM had ingetrokken. In deze column onderzoekt de auteur de (mogelijke) motieven van Shell om deze verklaring in te trekken, en wat dit betekent voor de positie van Shell met betrekking tot de aardbevingsschade in Groningen.


Mr. E.A. van Dooren
Mr. E.A. van Dooren is promovendus en docent bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht (Universiteit Utrecht).
Artikel

De waarborgfunctie van het rechtspersonenrecht

Over de bewaarnemersrol van eerste- en tweedegraadsbestuurders en hun (ogenschijnlijk) verschillende processuele positie na het arrest Le Roux Fruit Exporters

Trefwoorden waarborgfunctie, bewaarnemersrol, vennootschappelijk belang, ernstig verwijt, bestuurdersaansprakelijkheid
Auteurs Mr. dr. W.A. Westenbroek
SamenvattingAuteursinformatie

    Om het recht te begrijpen is het soms van belang stil te staan bij de vraag waarom dat recht bestaat. In deze wetenschappelijke bijdrage wordt daarom ingegaan op de zogenoemde waarborgfunctie van het rechtspersonenrecht. Het artikel onderbouwt de eerder door de auteur ingezette lijn dat het bestuurdersaansprakelijkheidsrecht aan herbezinning toe is.


Mr. dr. W.A. Westenbroek
Mr. dr. W.A. Westenbroek is advocaat bij WestLegal te Amsterdam.
Artikel

Noot bij HR 22 september 2017, ECLI:NL:HR:2017:2452

Trefwoorden tuchtrecht, civiel recht, beroepsaansprakelijkheid, maatstaf, motivering
Auteurs Mr. F.T. Serraris
SamenvattingAuteursinformatie

    In zijn arrest van 22 september 2017 onderstreept de Hoge Raad dat indien de civiele rechter in beroepsaansprakelijkheidszaken afwijkt van het oordeel van de tuchtrechter, hij dit oordeel voldoende begrijpelijk dient te motiveren. De auteur bespreekt dit arrest en – meer in het algemeen en in praktische zin – de verhouding tussen tucht- en civielrechtelijke uitspraken.


Mr. F.T. Serraris
Mr. F.T. Serraris is advocaat bij Blaisse in Amsterdam.
Artikel

Access_open The untouchables

Reactie op ‘Het lichaam van de niet-uitvoerende bestuurder’

Trefwoorden rechtspersoon-bestuurder, rechtspersoon-commissaris, niet-uitvoerende bestuurder, one-tier board
Auteurs Prof. mr. M.L. Lennarts
SamenvattingAuteursinformatie

    De Roo verdedigde onlangs in dit tijdschrift de stelling dat tot nog toe niet is gebleken van overtuigende redenen om de vervulling van de niet-uitvoerende bestuurdersfuncties te beperken tot natuurlijke personen. In deze bijdrage plaatst de auteur een aantal kanttekeningen bij deze stelling en de onderbouwing daarvan. Daarbij stelt zij de wijze waarop de rechtspersoon-bestuurder thans in Nederland is geregeld ter discussie.


Prof. mr. M.L. Lennarts
Prof. mr. M.L. Lennarts is hoogleraar vergelijkend ondernemingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Utrecht.
Artikel

De inrichtingsvrijheid als uitzondering?

Naschrift

Trefwoorden inrichtingsvrijheid, partijautonomie, rechtspersoon-commissaris, niet-uitvoerende bestuurder, Wet bestuur en toezicht rechtspersonen
Auteurs Mr. K.H.M. de Roo
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage is een naschrift bij de reactie van Lennarts op het pleidooi van de auteur voor de benoembaarheid van rechtspersonen als niet-uitvoerende bestuurder en als commissaris. De auteur bespreekt hoe Lennarts de rechtspersonenrechtelijke inrichtingsvrijheid miskent en hoe de door haar voorgestane inbreuk op de partijautonomie een sluitende rechtvaardiging mist.


Mr. K.H.M. de Roo
Mr. K.H.M. de Roo is als promovendus verbonden aan het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO) van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

De aansprakelijkheid van bestuurders voor pensioenschulden (en het melden van betalingsonmacht) nader bezien

Trefwoorden betalingsonmacht, bestuurdersaansprakelijkheid, pensioenpremies, redelijke wetsuitleg, artikel 23 Wet Bpf 2000
Auteurs Mr. M.H. Visscher
SamenvattingAuteursinformatie

    Onder verwijzing naar diverse rechtspraak, waaronder een recent arrest van de Hoge Raad, wordt in deze bijdrage ingegaan op het melden van betalingsonmacht bij pensioenschulden en op een redelijke uitleg van de bestuurdersaansprakelijkheidsregeling waarbij deze melding een belangrijke rol speelt.


Mr. M.H. Visscher
Mr. M.H. Visscher is werkzaam als advocaat bij DVDW Advocaten te Den Haag.
Artikel

‘I know certainty freaks you out’

Het nut en de noodzaak van decision analysis in de procespraktijk

Trefwoorden decision analysis, kwantitatieve analyse, procesrisico, schikkingsonderhandelingen, Daniel Kahneman
Auteurs Mr. L.A. van Amsterdam en Mr. Y. Steeg-Tijms
SamenvattingAuteursinformatie

    Juridische procedures zijn naar hun aard complex en onzeker. De auteurs bespreken een manier van werken, decision analysis, die advocaten daarop laat anticiperen door met meer structuur en minder ruimte voor misverstanden over procesrisico’s en schikkingsonderhandelingen te adviseren. Zij gaan daarbij onder meer in op de wetenschappelijke achtergrond van decision analysis en de vijf stappen die samen in een deugdelijke analyse resulteren.


Mr. L.A. van Amsterdam
Mr. L.A. van Amsterdam is als advocaat werkzaam op een procespraktijk van NautaDutilh.

Mr. Y. Steeg-Tijms
Mr. Y. Steeg-Tijms is als advocaat werkzaam op een procespraktijk van NautaDutilh.
Artikel

Stakebuilding in het kader van een openbaar bod

Trefwoorden stakebuilding, openbaar bod, overname, belang
Auteurs Mr. E.C. van der Touw
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreekt de auteur enkele aspecten van stakebuilding tijdens een openbaar bod. Daarbij zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan de stelling dat stakebuilding door een potentiële bieder met enkel een eigen voornemen tot het uitbrengen van een openbaar bod ook na de inwerkingtreding van de MAR is toegestaan. Tot slot worden twee voorstellen tot een stakebuilding-verbod behandeld.


Mr. E.C. van der Touw
Mr. E.C. van der Touw is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.
Artikel

Tegenstrijdig belang bij intragroepsfinanciering; foutje, bedankt!

Hoe een juridische imperfectie standhield bij de Hoge Raad

Trefwoorden concernfinanciering, tegenstrijdig belang, hoofdelijke gebondenheid, kredietpraktijk, familiebedrijf
Auteurs Mr. J.E. Devilee en Mr. J. Nijland
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt de zaak Ubbens q.q./X besproken, waarin de oude tegenstrijdigbelangregeling werd toegepast. Aangezien deze uitspraak ook voor de invulling van de huidige tegenstrijdigbelangregeling betekenis heeft bij het beoordelen van de positie van natuurlijke personen die een vennootschap in groepsverband vertegenwoordigen, onderzoeken de auteurs de discrepantie tussen de conclusie van de A-G en de motivering van de Hoge Raad, en zetten zij de uitspraak nader uiteen.


Mr. J.E. Devilee
Mr. J.E. Devilee is werkzaam bij de afdeling Ondernemingsrecht (onderdeel van het Instituut voor Privaatrecht) aan de Universiteit Leiden.

Mr. J. Nijland
Mr. J. Nijland is werkzaam bij de afdeling Ondernemingsrecht (onderdeel van het Instituut voor Privaatrecht) aan de Universiteit Leiden.