Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 7, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Kanttekeningen bij Boskalis/Fugro

Trefwoorden agenderingsrecht (art. 2:114a BW), bevoegdheidsverdeling bestuur/algemene vergadering, beleid, strategie en vennootschappelijk belang, inrichtingsvrijheid, ontslag
Auteurs Prof. mr. B.F. Assink
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kanttekeningen bij Boskalis/Fugro omvatten de reikwijdte van artikel 2:114a BW (art. 2:224a BW), de doorwerking van Europees recht in dat verband, verdeling van bevoegdheden tussen bestuur en algemene vergadering ook aangaande beleid en strategie, en de relevantie van artikel 2:129 BW en artikel 2:107 BW ter zake.


Prof. mr. B.F. Assink
Prof. mr. B.F. Assink is advocaat bij NautaDutilh, hoogleraar Ondernemingsrecht aan Erasmus School of Law (EUR), en redacteur van WPNR.
Artikel

Ontslag van statutair bestuurders – een recap

Trefwoorden statutair bestuurder, ontslag, redelijke grond, New Hairstyle-beschikking, billijke vergoeding
Auteurs Mr. A. Attaïbi
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreekt de auteur het ontslag van bestuurders vanuit vennootschapsrechtelijk en arbeidsrechtelijk perspectief, waarbij recente wetgeving, rechtspraak en literatuur de revue passeren. Meer in het bijzonder gaat de auteur in op de (ver)nietig(baar)heid van ontslagbesluiten, het arbeidsrechtelijk vereiste van een ‘redelijke grond’ voor ontslag en hoe dit zich verhoudt tot de vennootschapsrechtelijke ‘te allen tijde’-ontslagbevoegdheid van de aandeelhoudersvergadering, alsook (de begroting van) de billijke vergoeding aan bestuurders.


Mr. A. Attaïbi
Mr. A. Attaïbi is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.
Artikel

De functie-inhoud van niet-uitvoerende bestuurders van beursvennootschappen getoetst

Trefwoorden beursvennootschap, one tier board, niet-uitvoerende bestuurders, algemeen beleid, toezicht
Auteurs Mr. A. Talmricht
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage toetst de auteur de functie-inhoud van de niet-uitvoerende bestuurders van alle aan Euronext Amsterdam genoteerde vennootschappen met een one tier bestuur aan de wet. Hij komt tot de conclusie dat de functie-inhoud van deze niet-uitvoerende bestuurders niet steeds voldoende aansluit op de wet, waardoor aansprakelijkheidsrisico’s kunnen ontstaan.


Mr. A. Talmricht
Mr. A. Talmricht is werkzaam als wetenschappelijk medewerker sectie civiel bij de Hoge Raad der Nederlanden.
Artikel

Het gifpilletje van Gemalto

Trefwoorden poison pill, deal protection, beschermingsmaatregel, openbaar bod, beschermingsaandelen
Auteurs Mr. P.L. Hezer en Mr. B. Kemp
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij het openbaar bod van Thales en Gemalto is een poison pill geïmplementeerd om concurrerende biedingen te ontmoedigen. Deze vorm van deal protection, die lijkt te zijn gebaseerd op de Franse ‘bons Bretons’, is in Nederland een noviteit. In deze bijdrage wordt gekeken naar de implementatie, toelaatbaarheid en toetsing van die ‘Franse gifpil’.


Mr. P.L. Hezer
Mr. P.L. Hezer is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.

Mr. B. Kemp
Mr. B. Kemp is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam en als universitair docent verbonden aan Maastricht University en de Erasmus School of Law.