Mvo_omslag
Rss

Maandblad voor Ondernemingsrecht

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 8-9, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open UBO-registers in Nederland. It giet oan!

Trefwoorden Wwft, UBO, pseudo-UBO, UBO-register voor trusts, FGR
Auteurs Mr. dr. B. Snijder-Kuipers
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 27 september 2020 wordt het UBO-register in Nederland ingevoerd. Een UBO-register voor trusts en fondsen voor gemene rekening (FGR’s) volgt later in 2020. In deze bijdrage wordt ingegaan op het toepassingsbereik, het UBO-begrip en de openbaarheid van beide UBO-registers.


Mr. dr. B. Snijder-Kuipers
Mr. dr. B. Snijder-Kuipers is kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek en universitair docent vakgroep privaatrecht en notarieel recht Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Rechtsmaatregelen tegen misbruik van abstracte bankgaranties (II)

Trefwoorden bedrog, willekeur, fraude, bewijs, gevalstypen
Auteurs Mr. P.C. Russcher
SamenvattingAuteursinformatie

    Het gebeurt regelmatig dat de opdrachtgever van een bankgarantie probeert uitbetaling door de bank te beletten, maar deze pogingen zijn zelden succesvol. Naar aanleiding van een aantal recente uitspraken, waarin de opdrachtgever wél succes had, wordt in deze – in twee delen te verschijnen – bijdrage aan de hand van een systematische behandeling van rechtspraak en literatuur ingegaan op rechtsmaatregelen die de opdrachtgever kan nemen.


Mr. P.C. Russcher
Mr. P.C. Russcher is advocaat bij de Brauw Blackstone Westbroek te Amsterdam. Het kantoor waar de auteur werkzaam is, was bij verschillende van de in deze bijdrage besproken uitspraken betrokken.
Artikel

De Mobiliteitsrichtlijn en implementatie van deze richtlijn voor grensoverschrijdende verrichtingen

Trefwoorden Richtlijn (EU) 2019/2121, grensoverschrijdende omzetting, vrijheid van vestiging, grensoverschrijdende splitsing, rechtmatigheidstoezicht
Auteurs Mr. M.H. Baldee en Mr. J. Nijland
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel beschrijft de voorgeschiedenis, totstandkoming en inhoud van Richtlijn (EU) 2019/2121. Auteurs bespreken relevante jurisprudentie en de volgens de Mobiliteitsrichtlijn te volgen procedure om een grensoverschrijdende verrichting tot stand te brengen. Daarnaast bezien zij aan welke instantie het toezicht op de rechtmatigheid van de grensoverschrijdende verrichting kan worden opgedragen.


Mr. M.H. Baldee
Mr. M.H. Baldee is van nov. 2018 t/m dec. 2019 als docent verbonden geweest aan de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden.

Mr. J. Nijland
Mr. J. Nijland is als universitair docent verbonden aan de afdeling Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden.
Artikel

De maatschappelijke onderneming en haar (nieuwe) juridische jas

Trefwoorden BVm, sociale onderneming, stakeholder, transparant, kapitaalklem
Auteurs Mr. M.J.L.A.M. Zillikens-Loos, Mr. Q.M.J.A. Crul en Mr. T.A. Schriemer
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Ministerie van EZK heeft onderzoek laten doen naar de maatschappelijke onderneming. Auteurs bespreken naar aanleiding daarvan de huidige toepassings- en herkenningsmogelijkheden van de maatschappelijke onderneming met een blik op het verwachte wetsvoorstel voor de BVm.


Mr. M.J.L.A.M. Zillikens-Loos
Mr. M.J.L.A.M. Zillikens-Loos is kandidaat-notaris bij Pels Rijcken te Den Haag.

Mr. Q.M.J.A. Crul
Mr. Q.M.J.A. Crul is kandidaat-notaris bij Pels Rijcken te Den Haag.

Mr. T.A. Schriemer
Mr. T.A. Schriemer is kandidaat-notaris bij Pels Rijcken te Den Haag.
Artikel

Reactie op ‘Verstoppertje in het enquêterecht’ van mr. P.H.M. Broere

Trefwoorden verschoningsrecht, weigeringsrecht, SNS, enquête, geprivilegieerd
Auteurs Mr. J. Winkels
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur geeft een reactie op het artikel van Broere over het verschoningsrecht en weigeringsrecht in enquêteprocedures. Ze bespreekt het belang, de grondslag en de reikwijdte van het verschoningsrecht en haar bezwaren tegen de door Broere geopperde mogelijkheden om aan de gevolgen van een beroep op het weigeringsrecht te ontkomen.


Mr. J. Winkels
Mr. J. Winkels is advocaat bij Stibbe te Amsterdam.
Artikel

Naschrift bij de reactie van mr. J. Winkels

Trefwoorden SNS-enquête, enquêtepraktijk, verschoningsrecht
Auteurs Mr. P.H.M. Broere
SamenvattingAuteursinformatie

    Onlangs besprak de auteur in dit tijdschrift de SNS-beschikking waarin de Hoge Raad oordeelde dat aan het verschoningsrecht in het enquêterecht ook betekenis toekomt. Mr. J. Winkels schreef een reactie op die bijdrage, waarbij in dit naschrift enkele kanttekeningen worden geplaatst.


Mr. P.H.M. Broere
Mr. P.H.M. Broere is als promovendus en docent verbonden aan het Van der Heijden Instituut, OO&R, Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Access_open Lost verplichte aanwijzing accountant problemen van beursvennootschappen op?

Trefwoorden ontbreken accountant, wetswijziging, wettelijke controle
Auteurs Mr. dr. E.V.A. Eijkelenboom
SamenvattingAuteursinformatie

    Controleplichtig maar geen accountant kunnen vinden. Het overkomt verschillende beursvennootschappen. Minister Hoekstra is daarom voornemens om een verplichte toewijzing van een accountant aan controleplichtige entiteiten wettelijk te verankeren. In deze bijdrage staan de achtergrond en enkele aandachtspunten bij het voornemen van verplichte aanwijzing van de accountant centraal.


Mr. dr. E.V.A. Eijkelenboom
Mr. dr. E.V.A. Eijkelenboom werkt bij VNO-NCW | MKB-Nederland, is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Smallsteps versus Heiploeg: wat is de stand van zaken?

Trefwoorden pre-pack, overgang van onderneming, Richtlijn 2001/23/EG, werknemersbescherming, voortzetting activiteiten
Auteurs Mr. V.M. van Erpers Roijaards
SamenvattingAuteursinformatie

    Na het Europese Hof in het Smallsteps-arrest heeft de Hoge Raad zich in de Heiploeg-zaak onlangs uitgesproken over de arbeidsrechtelijke gevolgen van een doorstart die is voorbereid middels een pre-pack. Opvallend is dat deze uitspraken uiteenlopen. Daarom legt de auteur in deze bijdrage het Heiploeg-arrest langs de meetlat van het Smallsteps-arrest en beziet zij wat de implicaties van het Heiploeg-arrest zijn.


Mr. V.M. van Erpers Roijaards
Mr. V.M. van Erpers Roijaards is recent afgestudeerd aan Universiteit Utrecht en sinds 1 september 2020 werkzaam als advocaat bij Houthoff te Amsterdam.
Artikel

Rapport van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals nader bekeken

Trefwoorden concerns, fiscaliteit, belastingconcurrentie, vennootschapsbelasting, hoofdkantoren
Auteurs Prof. mr. H. Koster
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 15 april 2020 heeft de Adviescommissie belastingheffing van multinationals haar rapport getiteld ‘Op weg naar balans in de vennootschapsbelasting. Analyses en aanbevelingen’ gepubliceerd. In dit artikel bespreekt de auteur dit rapport.


Prof. mr. H. Koster
Prof. mr. H. Koster is verbonden aan de Universiteit Leiden, afdeling ondernemingsrecht, en aan de Universiteit van Dubai.