W.J. Oostwouder Prof. mr. W.J. Oostwouder is hoogleraar Bedrijfsfinancieel recht aan de Universiteit Utrecht.
Citaties in dit artikel
Olaerts
Perikelen in concernverhoudingen
TvOB , 2001
Ingh, van den
Concernkrediet en solidariteit, Ondernemingsrecht 2005, nr. 106 en Benadeling als gevolg van intraconcernsarrangementen
TvOB , 2006
Jansen
Regresproblematiek in concernverband
TvI , 2005
Pon, du
Parlementaire geschiedenis van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, Boek 6: Algemeen gedeelte van het verbintenissenrecht , 1981
Bartman
Draagplicht bij concernfinanciering: een kwestie van profijt of van solidariteit , 2012
Grinten, van derLievens
Financiële kruisverbanden en andere aspecten van concernfinanciering , 1987
OphofMaeijer
De bankier als jurist, tegen wil en dank: opstellen aangeboden aan mr. drs. H. Langman , 1991
Boom, van
Het ontstaansmoment en de verjaring van de regresvordering , 2013
SnijdersBerg, van den
Quod licet (Kleijn-bundel) , 1992
Rutten
Goed en trouw: opstellen aangeboden aan W.C.L. van der Grinten , 1984
Raaijmakers
Handelsrecht tussen ‘koophandel’ en Nieuw BW , 1987
Slagter
Concernrecht, centraal kasbeheer en verschaffing van zekerheden voor dochters: het Nijmeegs congres over financiële kruisverbanden en andere aspecten van concernfinanciering (I)
TVVS , 1987
Winter
Concernfinanciering (diss. Groningen) (Uitgaven vanwege het Instituut voor Ondernemingsrecht, deel 14) , 1992
In deze bijdrage bespreekt de auteur aan de hand van twee recente arresten die de Hoge Raad heeft gewezen (HR 6 april 2012, LJN en HR 13 juli 2012, LJN ) de problematiek omtrent draagplicht en regres bij concernfinanciering. Uit het laatstgenoemde arrest valt af te leiden dat indien er bij of naar aanleiding van concernfinanciering geen afspraken omtrent de draagplicht of het niet-ontstaan van regresrechten zijn gemaakt, de vraag of (en in welke mate) de concernschuld een concernmaatschappij aangaat aan de hand van het profijtbeginsel dient te worden vastgesteld. Het gaat daarbij om het antwoord op de vraag aan wie overeenkomstig de bedoeling van partijen de tegenwaarde van de geldlening ten goede is gekomen. Dat een concernvennootschap toegang heeft tot het krediet betekent nog niet dat zij hier ook van heeft geprofiteerd in die zin dat haar ‘de tegenwaarde van die schuld ten goede is gekomen’. De auteur concludeert dat met dit arrest het dwaalspoor naar het aannemen van solidariteit – draagplicht voor gelijke delen – is afgesneden.
U heeft geen toegang tot deze publicatie Beste bezoeker, om de inhoud te raadplegen heeft u een abonnement nodig op deze publicatie of de collectie waar deze publicatie deel van uitmaakt. Neem contact op met klantenservice@boomportaal.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen.
Kopen in de webshop Deze publicatie is ook te vinden in onze webshop. Sommige publicaties hebben ook de mogelijkheid om direct toegang te kopen tot het online boek.