Onderneming en Financiering

Case

Een nieuwe stap in wereldwijde belasting­harmonisatie en strijd tegen belastingontwijking: de pillar one en pillar two blueprint van de OESO

Trefwoorden base erosion and profit shifting, Inclusive Framework OECD, internationale verdeling winstbelastinggrondslag, Minimum-winstbelastingtarief, winstbelastingbeleid EU
Auteurs J.N. Bouwman en F.P.J. Snel
DOI
Auteursinformatie

J.N. Bouwman
Prof. dr. J.N. (Jan) Bouwman is hoogleraar Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

F.P.J. Snel
Dr. F.P.J. (Freek) Snel is als docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en als belastingadviseur verbonden aan Snel Corporate Tax & Law te Amsterdam.
  • Samenvatting

      Afspraken over de belastingheffing van de winst van internationaal actieve ondernemingen hebben zich lange tijd beperkt tot het overeenkomen van regelingen die dubbele heffing van belasting beoogden te voorkomen. Deze beperkte benadering leidde ertoe dat landen hun nationale belastingstelsels overigens niet op elkaar hoefden af te stemmen, met als consequentie dat belasting kon worden ontweken. In de laatste decennia is een beweging op gang gekomen die hieraan een einde beoogt te maken. Dit proces wordt in deze bijdrage vanuit het perspectief van de EU en de OESO beschreven. Er is in het bijzonder aandacht voor twee recente ontwikkelingen, namelijk de voorstellen van de OESO voor een internationale herverdeling van het recht om winstbelasting te heffen en de introductie van een minimum-winstbelastingtarief voor multinationals.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.