Onderneming en Financiering

Case

Op weg naar klimaatneutraliteit

Het Europese emissiehandelssysteem, het Europese carbon border adjustment mechanism en ‘Fit for 55’

Trefwoorden broeikasgassen, sociaal klimaatfonds, emissierechten, koolstoflekkage, Green Deal
Auteurs P. Kets en C. de Groot
DOI
Auteursinformatie

P. Kets
Mr. P. (Pien) Kets is werkzaam bij de afdeling Ondernemingsrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

C. de Groot
Mr. C. (Cees) de Groot is werkzaam bij de afdeling Ondernemingsrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      In de Europese Green Deal uit 2019 formuleerde de Europese Commissie haar plannen om ‘de problemen in verband met klimaat en milieu op te lossen’. De Europese Commissie streeft er onder meer naar dat de netto-uitstoot van broeikasgassen vanaf 2050 nul is: de zogenoemde klimaatneutraliteit. De Europese Commissie geeft aan dat het tussentijdse streven (voor 2030) een vermindering is van de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 50 procent en liefst 55 procent. In een vervolgdocument uit 2021, ‘Fit for 55’, formuleerde de Europese Commissie een aantal nieuwe initiatieven. De Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben in het vierde kwartaal van 2022 een politiek akkoord bereikt over deze plannen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.