Onderneming en Financiering

Practice

ESG: dood of springlevend?

Over institutionele beleggers en duurzaamheid in Europa en de VS

Trefwoorden Klimaat, aandeelhouders, greenwashing, green-bleaching, SFDR
Auteurs A.J.F. Lafarre
DOI
Auteursinformatie

A.J.F. Lafarre
Mr. dr. A.J.F. (Anne) Lafarre MSc is universitair hoofddocent Ondernemingsrecht aan het Department of Private, Business & Labour Law van Tilburg Law School.
  • Samenvatting

      Institutionele beleggers spelen met hun aandeelhoudersrechten en kapitaalallocatie een belangrijke rol bij het bewegen van vennootschappen richting duurzaamheid (ESG), maar er zijn zorgen over greenwashing door grote Amerikaanse vermogensbeheerders. Europese institutionele beleggers daarentegen hebben verscheidene belangen om duurzaamheid te bevorderen. Europa heeft met onder andere de SFDR, de Taxonomieverordening, de CSRD en de wijzigingen van de Gedelegeerde MiFID II-Verordening een complex regelgevingskader ontwikkeld dat zich richt op transparante en consistente duurzaamheidsinformatie om ESG-beleggingen makkelijker te maken en greenwashing tegen te gaan, al ligt het gevaar van green-bleaching op de loer. Ook de VS richt zich op openbaarmakingsvereisten, maar daar spelen ook (politieke) discussies over de vraag of duurzaamheid überhaupt moet worden nagestreefd.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.