Onderneming en Financiering

Case

Balanceren tussen flexibiliteit en ‘preferred opportunism’ (deel 2)

Trefwoorden durfkapitaal, preferente aandelen, vennootschappelijk belang, corporate opportunities, redelijkheid en billijkheid
Auteurs A.J.F. Lafarre en J. den Dunnen
DOI
Auteursinformatie

A.J.F. Lafarre
Mr. dr. A.J.F. (Anne) Lafarre is universitair hoofddocent Ondernemingsrecht aan het Department of Private, Business & Labour Law van Tilburg Law School.

J. den Dunnen
Mr. J. (Jeroen) den Dunnen MSc is kandidaat-notaris en shareholder bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam.
  • Samenvatting

      In dit artikel onderzoeken de auteurs de structurering van investeringen door durfinvesteerders in start-ups, met als focus het preferred-common conflict tussen preferente aandeelhouders (vaak durfinvesteerders) en gewone aandeelhouders (doorgaans start-upondernemers en werknemers). Durfinvesteerders verwerven vaak financiële rechten en invloed via (preferente) aandelen om zich te beschermen tegen de grote onzekerheid, informatieproblemen en agencykosten die gepaard gaan met durfinvesteringen. Deze bescherming kan echter ook kosten meebrengen. In het eerste deel, dat in O&F 2023, afl. 4 werd gepubliceerd, bespraken de auteurs de speciale financiële en zeggenschapsrechten van durfinvesteerders en de complexe relaties tussen deze investeerders en start-upondernemers. Dit tweede deel behandelt de invloed van het Nederlandse ondernemingsrecht op het preferred-common conflict, inclusief het vennootschappelijk belang, belangentegenstellingen bij zakelijke kansen (corporate opportunities), de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid en de flexibiliteit van het bv-recht. Hierbij maken de auteurs ook een vergelijking met het recht in Delaware, de Amerikaanse staat die al tientallen jaren de voorkeurslocatie is voor start-ups en durfinvesteerders.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.