PROCES

Artikel

Gestructureerd beslissen over reclasseringsinterventies

Trefwoorden gestructureerde beslissingsondersteuning, indicatiestelling, RISc, reclassering
Auteurs Drs. Jacqueline Bosker
Auteursinformatie

Drs. Jacqueline Bosker
Jacqueline Bosker is onderzoeker bij het lectoraat ‘Werken in Justitieel Kader’ van Hogeschool Utrecht en senior beleidsmedewerker bij Reclassering Nederland.
  • Samenvatting

      In toenemende mate wordt bij justitiële organisaties gewerkt met instrumenten die beslissingsprocessen ondersteunen. Een belangrijke reden daarvoor is dat onderzoek overtuigend heeft aangetoond dat gestructureerde beslissingen beter zijn dan ongestructureerde.De reclassering gebruikt vanaf eind 2004 het instrument RISc om op een gestructureerde wijze tot een inschatting te komen van de kans op recidive, de criminogene factoren die daaraan ten grondslag liggen, en de responsiviteit van delinquenten. Op basis daarvan wordt bepaald welke interventies nodig zijn om de kans op recidive te verlagen, en de kortetermijnrisico’s te beperken. De indicatiestelling is nog weinig gestructureerd. Verdere structurering op basis van actuele kennis over effectieve interventies kan leiden tot verbetering van de indicatiestelling en daardoor van de kwaliteit en effectiviteit van het reclasseringswerk.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.