01650076_covr
Rss

PROCES

Meer op het gebied van Criminologie en veiligheid

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2010 Alle samenvattingen uitklappen

Jolande uit Beijerse
Artikel

De bestuurlijke strafbeschikking: panacee voor de gemeentelijke handhaving?

Trefwoorden strafbeschikking, bestuurlijke boete, gemeenten, handhaving
Auteurs Arthur R. Hartmann
SamenvattingAuteursinformatie

    Binnen afzienbare tijd zal de bestuurlijke strafbeschikking in het hele land worden ingevoerd. Met de komst van de bestuurlijke strafbeschikking krijgen gemeenten een nieuw instrument in handen ter handhaving van de openbare orde en veiligheid. De strafbeschikking als zelfstandige sanctiebevoegdheid op grond van het Wetboek van Strafvordering neemt een groot deel van de nadelen van de huidige buitengerechtelijke afdoening in strafzaken weg en heeft de voordelen van een bestuurlijke sanctie als de bestuurlijke boete. Met de invoering van de bestuurlijke strafbeschikking is dan ook mogelijk een adequaat handhavingsinstrument gecreëerd dat gemeenten een volwaardige en effectieve strafrechtelijke sanctiemogelijkheid kan bieden in vergelijking met de huidige transactie en de bestuurlijke boete.


Arthur R. Hartmann
Arthur R. Hartmann is als universitair hoofddocent verbonden aan de sectie Strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

De voorwaardelijke invrijheidstelling en de calculerende rechter

Trefwoorden straftoemeting, voorwaardelijke invrijheidstelling, voorwaardelijke straffen
Auteurs Pauline Schuyt
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 juli 2008 traden de nieuwe artikelen 15 tot en met 15l Sr in werking, waarmee de vervroegde invrijheidstelling van een tot een gevangenisstraf veroordeelde voortaan is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Met deze regeling heeft de wetgever een extra factor doen ontstaan waarmee de rechter rekening moet of kan houden bij het bepalen van de lengte van een gevangenisstraf. Doordat de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling niet geldt voor (deels) voorwaardelijke straffen, heeft de regeling ook invloed bij het antwoord op de vraag naar de strafmodaliteit. In dit artikel wordt onderzocht op welke manier de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling de rechter kan beïnvloeden bij de keuze van de uiteindelijke straf.


Pauline Schuyt
Pauline Schuyt is universitair hoofddocent Straf- en strafprocesrecht bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden en rechter-plv in de Rechtbank Haarlem.
Artikel

Verslag van de Studiedag van PROCES op 11 december 2009

‘Ingrijpen op basis van voorwaarden; kansen en gevaren’

Praktijk

Van kritiek word ik ziek

Auteurs Loek Dijkman
Auteursinformatie

Loek Dijkman
Loek Dijkman is directeur behandeling van het FC Teylingereind.
Artikel

Zorg als bijzondere voorwaarde voor justitiabelen met triple-problematiek

Trefwoorden bijzondere voorwaarde, verslaving, psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking
Auteurs Hendrien Kaal, Elske Wits en Marianne van Ooyen-Houben
SamenvattingAuteursinformatie

    In het kader van de voorgenomen inzet van de bijzondere voorwaarde voor justitiabelen met triple-problematiek is een quick scan uitgevoerd naar de zorgbehoefte van deze groep. Uit de analyse bleek dat er behoefte is aan een breed scala van aangepaste modules en programma’s in een context van intensieve, motiverende en deskundige begeleiding, met tijdige, herhaalde en op de problematiek van licht verstandelijk gehandicapte (LVG) aangepaste diagnostiek, vanuit een perspectief van continue zorg. Hoewel er zorgprogramma’s in ontwikkeling zijn, is de kennis versnipperd en is het beschikbare aanbod veelal niet voor de LVG-doelgroep onderzocht. Toch lijkt de bijzondere voorwaarde mogelijkheden te bieden voor deze groep.


Hendrien Kaal
Hendrien Kaal is projectleider bij het WODC.

Elske Wits
Elske Wits is coördinator Advies & Implementatie bij het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO).

Marianne van Ooyen-Houben
Marianne van Ooyen-Houben is projectbegeleider bij het WODC en universitair docent Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Schuilt in elke doorzetter een stopper?

Een exploratief onderzoek naar de toepassing van de levensloopcriminologie bij interventies

Trefwoorden levensloopcriminologie, resocialisatietheorie, desistance, interventies
Auteurs Peter Nelissen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt de toepassing van de levensloopcriminologie bij interventies besproken aan de hand van de uitkomsten van empirisch onderzoek. Het betreft hier een tussentijds evaluatieonderzoek van interventies die tussen voorjaar 2007 en begin 2009 onder coördinatie van een aantal veiligheidshuizen bij justitiabelen werden uitgevoerd. Uitgangspunt bij deze interventies is een resocialisatietheorie of model op basis van theoretische en empirische bevindingen uit de levensloopcriminologie. Uit het onderzoek blijkt dat deze levensloopbenadering bruikbare aanknopingspunten biedt voor interventies die gebruikmaken van factoren die samenhangen met het proces van stoppen of doorgaan met criminaliteit.


Peter Nelissen
Peter Nelissen is werkzaam als onderzoeker bij Nelissen Onderzoek & Advies te Maastricht.
Column

Kwakzalverij op last van de overheid

Auteurs Jaap van Vliet

Jaap van Vliet