PROCES

Artikel

De voorwaardelijke invrijheidstelling en de calculerende rechter

Trefwoorden straftoemeting, voorwaardelijke invrijheidstelling, voorwaardelijke straffen
Auteurs Pauline Schuyt
Auteursinformatie

Pauline Schuyt
Pauline Schuyt is universitair hoofddocent Straf- en strafprocesrecht bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden en rechter-plv in de Rechtbank Haarlem.
  • Samenvatting

      Op 1 juli 2008 traden de nieuwe artikelen 15 tot en met 15l Sr in werking, waarmee de vervroegde invrijheidstelling van een tot een gevangenisstraf veroordeelde voortaan is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Met deze regeling heeft de wetgever een extra factor doen ontstaan waarmee de rechter rekening moet of kan houden bij het bepalen van de lengte van een gevangenisstraf. Doordat de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling niet geldt voor (deels) voorwaardelijke straffen, heeft de regeling ook invloed bij het antwoord op de vraag naar de strafmodaliteit. In dit artikel wordt onderzocht op welke manier de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling de rechter kan beïnvloeden bij de keuze van de uiteindelijke straf.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.