PROCES

Artikel

Politieke koehandel met rechtsstatelijke waarden

Trefwoorden wetgeving, boerkaverbod, rechtsstatelijke waarden
Auteurs Mr. dr. Jan Crijns en Mr. dr. Maartje van der van der Woude
Auteursinformatie

Mr. dr. Jan Crijns
Mr. dr. Jan Crijns is universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan de Universiteit Leiden.

Mr. dr. Maartje van der van der Woude
Mr. dr. Maartje van der Woude is universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan de Universiteit Leiden en sinds 2005 redactielid en sinds 2009 redactievoorzitter van PROCES.
  • Samenvatting

      De ontwikkelingen ten aanzien van het Wetsvoorstel tot instelling van een algemeen verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding (het boerkaverbod) laten zien dat in het huidige populistische politieke klimaat ingrijpende wettelijke maatregelen niet in de eerste plaats worden genomen op basis van inhoudelijke argumenten, maar op basis van de politieke realiteit van de dag. Crijns en Van der Woude betogen dat dit bepaald onwenselijk is. Daar waar fundamentele grondrechten van burgers in het geding zijn (zoals zonder meer het geval is bij het boerkaverbod), dienen inhoudelijke argumenten de boventoon te voeren en dienen politieke afwegingen zoveel mogelijk een pas op de plaats te maken.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.