PROCES

Article

Een zelfstandige strafbaarstelling van psychisch geweld

Voor- en tegenargumenten, en hoe nu verder?

Trefwoorden psychisch geweld, (psychische) mishandeling, criteria voor strafbaarstelling
Auteurs Robert Timmers, Wilma Dreissen en Janine Janssen
DOI
Auteursinformatie

Robert Timmers
Mr. drs. Robert W. Timmers is docent straf(proces)recht en promovendus aan de Open Universiteit. Hij verricht promotieonderzoek naar de strafbaarstelling van psychisch geweld onder promotorschap van de hierna genoemde auteurs. Daarbij is hij redactielid van PROCES.

Wilma Dreissen
Prof. mr. dr. Wilma H.B. Dreissen is hoogleraar Straf(proces)recht aan de Open Universiteit en tevens rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Limburg.

Janine Janssen
Prof. dr. Janine H.L.J. Janssen is bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie, verbonden aan de Open Universiteit en Avans Hogeschool. Zij stelde samen met voornoemde Dreissen het onderzoeksrapport Naar een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld? Voor- en tegenargumenten op. Daarbij is zij voorzitter van de redactie van PROCES.
  • Samenvatting

      The central question in this article is which arguments argue in favor of or against an independent criminalization of psychological violence, and what further research should focus on. Arguments in favor of independent criminalization are found in the standardization and recognition of psychological violence, better awareness, a higher willingness to report crimes and a negative incentive for aid. The objections to separate criminalization consist in provability problems, psychological violence is already punishable, existing (less drastic) alternatives to criminal law and objections based on the lex certa-principle. Finally, the doctoral research conducted by co-author Timmers in this field is discussed.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.