Recht der Werkelijkheid

Miscellaneous

Sociology of law in search of a distinct identity

Trefwoorden sociology of law, legal sociology, socio-legal studies, interdisciplinary study of law, law & society
Auteurs Koen Van Aeken
DOI
Auteursinformatie

Koen Van Aeken
Koen Van Aeken studeerde politieke en sociale wetenschappen en methodologie en promoveerde op een rechtssociologisch proefschrift over wetsevaluatie aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 2006 is hij verbonden aan Tilburg Law School. Zijn onderwijs en onderzoek situeren zich op het terrein van de interdisciplinaire benadering van het recht, met bijzondere aandacht voor reguleringsvraagstukken.
  • Samenvatting

      Rechtssociologie en recht-en-samenlevingstudies hebben behoefte aan de ontwikkeling van een eigen identiteit, die hen onder meer onderscheidt van het groeiende juridisch onderzoek waarbij empirische methoden gehanteerd worden. Deze identiteit kent vijf verbindende elementen: excellente (primaire of secundaire) empirische methodologie, kritisch, nuttig, blijvend geïnformeerd door theorie uit een inclusieve sociologie, en afwijzend tegenover reductionistische benaderingen van de werkelijkheid. Als een van deze eigenschappen ontbreekt, is er geen sprake van volwaardige rechtssociologie. Als alle eigenschappen aanwezig zijn, is de rechtssociologie bijzonder goed uitgerust om de actuele veranderingen in recht en samenleving te bestuderen. In die context kan de ontwikkeling en verspreiding van een eigen identiteit, die de vijf eigenschappen incorporeert, kansen bieden om de rechtssociologie een meer centrale positie toe te kennen in de rechtenfaculteiten.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.