Recht der Werkelijkheid

Article

De kans op een VOG en ruimte voor maatwerk in (hoger) beroep aan de hand van een systematische jurisprudentieanalyse

Trefwoorden Criminal record screening, Certificate of Conduct, Collateral consequences, Risk assessment, Systematic case law analysis
Auteurs Elina van ’t Zand en Chantal van den Berg
DOI
Auteursinformatie

Elina van ’t Zand
Elina van ’t Zand is werkzaam als universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden en tevens medevoorzitter van de Working Group on Collateral Consequences of Criminal Records van de European Society of Criminology. Zij verricht onderzoek naar de normatieve en empirische implicaties van antecedentenscreening.

Chantal van den Berg
Chantal van den Berg werkt als universitair docent bij de afdeling Strafrecht en Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op (jeugdige) daders en slachtoffers van zedendelicten, arbeidsmarktdiscriminatie en gevolgen van een strafrechtelijke veroordeling.
  • Samenvatting

      The Netherlands endorses a unique criminal record system in which every job applicant can request the government to provide a risk assessment determining whether he or she is fit for a given job, known as the Certificate of Conduct (CoC). Yet, little is known about how these state-conducted risk and assessments are made. To fill this gap, we systematically analysed all case law on CoCs published online since 2004. We found surprisingly low chances of successfully winning a CoC by appealing against its denial (1.6%). Moreover, although judges have ample room for discretion and individualised assessment, only exceptional personal circumstances may lead to a reversal of the denial. In particular, cases with only one offence committed a long time ago or involving a professional assessment stating a low recidivism risk. These findings indicate a strong focus on risk prevention, oftentimes favouring public protection above the individual’s rehabilitation and socio-economic interests. This puts due process at stake, especially since very few applicants (0.6%) appeal the denial of a CoC.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.