Recht der Werkelijkheid

Discussion

Learning from control deficits in the childcare benefits scandal

A plea for multi-level analysis in law and policy research

Trefwoorden Digital welfare state, Law and Policy, Algorithmic Decision Making (ADM), Control of government, Social security
Auteurs Lucas Michael Haitsma en Maarten Bouwmeester
DOI
Auteursinformatie

Lucas Michael Haitsma
Lucas Michael Haitsma werkt als promovendus bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht & Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Lucas doet empirisch-juridisch onderzoek naar hoe het recht op non-discriminatie een rol speelt bij het tegengaan van algoritmische discriminatie door toezicht- en handhavingsorganisaties. In deze context kijkt Lucas naar verschillende thema’s op het gebied van publiekrecht en bestuur, waaronder algoritmische besluitvorming en de operationalisatie van juridische en ethische principes.

Maarten Bouwmeester
Maarten Bouwmeester werkt als promovendus bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht & Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek gaat in op het fenomeen van ‘systeemfalen’ in de gedigitaliseerde handhaving van socialezekerheidsregelingen. Dit onderzoek focust op het (dis)functioneren van rechtsstatelijke controlemechanismen in de digitale verzorgingsstaat aan de hand van literatuuronderzoek en een empirisch-juridische analyse van het Nederlandse toeslagenschandaal en het Australische Robodebt-schandaal.
  • Samenvatting

      The Dutch childcare benefits scandal has attracted much attention from law and policy scholars in recent years. The scandal stands out not only because of its disastrous outcomes, but also because of a toxic combination of errors on multiple levels of government. In this essay, the authors make a plea for a reappraisal of multi-level analysis in law and policy research. The importance of such an approach is demonstrated through an examination of ‘control deficits’ in the childcare benefits scandal, with attention for the state, organizational and individual levels of government. This yields conclusions about control deficits in the digital welfare state, as well as a number of broader reflections on the value of multi-level analysis in the study and practice of government.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.