Recht der Werkelijkheid

Article

Naar een visueel vonnis?

Het effect van visuele kenmerken in een rechterlijke uitspraak op de begrijpelijkheid ervan

Trefwoorden Comprehensibility, Law, Visuals, Plain Language, Court ruling
Auteurs Amber Oomen-Delhaye, Majella Vriend en Rens de Graaf
DOI
Auteursinformatie

Amber Oomen-Delhaye
Amber Oomen-Delhaye is senior-onderzoeker bij Onderzoeksgroep OpRecht Begrijpelijk van de Academie Rechten van de HAN. Ze doet onderzoek naar de meerwaarde van begrijpelijke taal en visuele vormgeving in de toegang tot het recht.

Majella Vriend
Majella Vriend is senior juridisch adviseur bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Rens de Graaf
Rens de Graaf is Service Designer bij Via Rens / Ontwerpreisbureau / Ksyos. Hij doet onderzoek naar gebruikservaring en faciliteert ontwerpprocessen.
  • Samenvatting

      We investigated whether a written court ruling printed on paper, as published on www.rechtspraak.nl and written and rewritten in understandable language, is better understood by non-litigant readers with no legal education if visual features (such as typography, images and color blocks) are added to that ruling.
      First an existing court ruling (V1) was rewritten in understandable language. Then two visual versions of this rewritten ruling were developed. In one version (V2a) the structure of the text was made visual using typography. In the other version (V2b) images, icons and color (blocks) were added to V2a. These versions were tested for understandability and compared with the original version (V1) by means of a questionnaire survey amongst 219 readers with varying levels of education who answered questions regarding the text comprehension of one of the three versions.
      Analysis of the results shows that the visual version V2a is the most understandable for the non-highly educated group: it was this version that received significantly more correct answers than the original (V1). Regarding the highly educated group, there were no significant differences in the number of correct answers among the three versions: each version was understood (equally) well.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.