Recht der Werkelijkheid

Article

De juridische emancipatie van slachtoffers van criminaliteit

Een systematische en kritische literatuurstudie van historische verklaringen

Trefwoorden crime, victims, legal, emancipation, history
Auteurs Maarten Kunst en Joyce Schot
DOI
Auteursinformatie

Maarten Kunst
Maarten Kunst is hoogleraar Criminologie aan de Faculteit der Rechtsgehleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek gaat over de ervaringen van slachtoffers met strafrechtelijke en andere juridische procedures en de impact die slachtoffers zelf op het verloop en de uitkomsten van deze procedures kunnen hebben. Daarnaast doet hij historisch onderzoek naar de juridische emancipatie van slachtoffers. E-mail: m.j.j.kunst@law.leideuniv.nl

Joyce Schot
Joyce Schot is criminoloog en werkzaam als docent aan de Universiteit Leiden. Ze heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het spreekrecht en neemt momenteel deel aan het pre-PhD programma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. E-mail: j.schot@law.leidenuniv.nl
  • Samenvatting

      The legal position of crime victims has been greatly extended in the Netherlands in the last decades, particularly within criminal proceedings. Victims have been granted a number of rights within these proceedings. Well known are the right to file a compensation claim and the right to deliver a victim statement. This legal ‘emancipation’ is rather remarkable in light of the distrustful attitude the Dutch legislator for a long time has had towards victims. The aim of this study was to explore which factors may explain this turnaround. This was done through a systematic and critical review of the literature. In 4 Dutch databases (BJu tijdschriften online, Kluwer navigator, Legal Intelligence en Sdu OpMaat) we searched for relevant publications. To ensure that no other relevant publications were missed, we screened the reference lists of these publications and their authors’ publications lists and entered their titles in Google Scholar to check for relevant citing and related publications. Eventually, twenty-seven publications were included in the literature review. These publications provided 10 different explanations for the legal emancipation of crime victims. However, the large majority of these explanations were not based on historical research and may therefore be unreliable and invalid. More research is needed to confirm or refute the role these factors played in the extension of victims’ legal position.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.