0920055x_covr
Rss

RegelMaat

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Belastingwetgeving

Auteurs Mr. M.H.A.F. Lokin en Mr. G.J.M. Evers
Auteursinformatie

Mr. M.H.A.F. Lokin
Mr. M.H.A.F. Lokin is werkzaam als juridisch adviseur bij het directoraat-generaal Belastingdienst van het ministerie van Financiën.

Mr. G.J.M. Evers
Mr. G.J.M. Evers is wetgevingsjurist bij de Raad van State.
Artikel

Algemene aspecten van de Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst

Trefwoorden belastingrecht, bestuursrecht, rechtsbescherming, elektronisch bestuurlijk verkeer
Auteurs Prof. mr. M. Scheltema
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt ingegaan op het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst, dat door de staatssecretaris van Financiën in de zomer van 2013 is ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel bevat twee componenten: een wijziging van de procedure voor het opleggen van een aanslag en de rechtsbescherming daartegen en de invoering van verplicht digitaal verkeer tussen de belastingplichtigen en de Belastingdienst. De voorstellen hangen met elkaar samen: digitaal verkeer vraagt om een eenvoudiger aanslagprocedure, die meer ruimte voor ‘informele’ correcties biedt. Beide voorstellen hebben bredere betekenis voor het bestuursrecht. De auteur gaat in op hun merites, zowel voor de fiscaliteit als voor het algemene bestuursrecht.


Prof. mr. M. Scheltema
Prof. mr. M. Scheltema is regeringscommissaris voor algemene regels van bestuursrecht.
Artikel

Hoe de belastingheffer de mens ontdekt

Een praktijkperspectief op de relatie tussen belastingregels en belastinggedrag

Trefwoorden belastingheffing, gedragsregulering, gedragsbeïnvloeding, communicatie, nudging
Auteurs H.J.M. van Rooij en D. Geurts
SamenvattingAuteursinformatie

    Effectiviteit van belastingwetgeving is niet alleen afhankelijk van de wijze waarop de regels zijn ingericht en worden uitgevoerd door de belastingheffer, maar ook van de instelling en het gedrag van de belastingbetaler. De Belastingdienst zet vanuit deze gedachte niet alleen in op toezicht en handhaving, maar ook op service, ondersteuning en vormen van samenwerking. Inzichten uit gedragswetenschappen zijn hierbij onmisbaar om ervoor te zorgen dat inspanningen effectief zijn en niet averechts uitpakken. De auteurs gaan in op een aantal kenmerken van het gedrag van belastingbetalers (aan wie niets menselijks vreemd blijkt) en de wijze waarop daarmee door de Belastingdienst rekening wordt gehouden bij de uitvoering van zijn taken. Daarnaast besteden ze aandacht aan enige lessen die hieruit ook door de wetgever te trekken zijn.


H.J.M. van Rooij
H.J.M. van Rooij werkt als beleidsadviseur bij het directoraat-generaal Belastingdienst van het ministerie van Financiën en houdt zich bezig met communicatie en de relatie tussen gedrag en beleid.

D. Geurts
D. Geurts werkt als beleidsadviseur bij het directoraat-generaal Belastingdienst van het ministerie van Financiën en houdt zich bezig met communicatie en de relatie tussen gedrag en beleid.
Artikel

Een uitgewoond belastingstelsel en wat er aan te doen?

Trefwoorden belastingherziening, soliditeit, draagkrachtbeginsel, instrumentalisering, vlaktaks
Auteurs Mr. dr. J.J.M. Jansen
SamenvattingAuteursinformatie

    De laatste grote herziening van ons belastingstelsel dateert van 2001. Sindsdien hebben de maatschappelijke ontwikkelingen echter niet stilgestaan en heeft er een economische crisis plaatsgevonden, waarvan de gevolgen nog dagelijks voelbaar zijn. Bij politici, beleidsmakers, het bedrijfsleven en fiscale wetenschappers bestaat er een brede consensus dat het huidige belastingstelsel structurele aanpassingen behoeft. Het beeld rijst van een inefficiënt belastingstelsel met hoge tarieven en onzekere opbrengsten dat economische keuzes te veel verstoort. In deze bijdrage worden verschillende actuele fiscale knelpunten besproken die opgelost zouden moeten worden. Het ligt echter niet in de verwachting dat het kabinet deze op korte termijn zal aanpakken.


Mr. dr. J.J.M. Jansen
Mr. dr. J.J.M. Jansen is staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State.
Boekbespreking

Boekrecensie Thornthon’s Legislative Drafting

Auteurs Prof. mr. S.E. Zijlstra
Auteursinformatie

Prof. mr. S.E. Zijlstra
Prof. mr. S.E. Zijlstra is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit, alwaar hij leiding geeft aan het onderzoeksproject Wetgevingskwaliteit (zie <www.rechten.vu.nl/nl/onderzoek/programmas/vuclg/index.asp>).
Praktijk

Dode letters in het RvO TK: artikelsgewijze behandeling en stemming

Trefwoorden wetgevingsprocedure, wetsvoorstellen, wetgeving, amendementen, Tweede Kamer, stemmingen, Reglement van Orde van de Tweede Kamer
Auteurs Mr. T.C. Borman
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage belicht de geschiedenis en achtergronden van de bepalingen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer die betrekking hebben op de artikelsgewijze behandeling van en de artikelsgewijze stemming over wetsvoorstellen. Geconcludeerd wordt dat de artikelsgewijze aanpak, zoals deze nog in het reglement is opgenomen (voor de behandeling facultatief en voor de stemming verplicht), niet meer overeenkomt met de praktijk. Het verdient aanbeveling om het reglement op deze punten in overeenstemming te brengen met de praktijk.


Mr. T.C. Borman
Mr. T.C. Borman is werkzaam bij de directie Wetgeving van het ministerie van Veiligheid en Justitie.