De ontwikkeling van de wetgevingswetenschap (diss. Utrecht) , 1988
Struijcken
Administratie of rechter , 1910
Zijlstra
De waarde van wetgevingstechniek (preadvies voor de vergadering van de Christen Juristen Vereniging) , 2012
Polak
’ van T.C. Borman in
RegelMaat , 1922
Duprat, XanthakiKarpen, Xanthaki
Legislation in Europe , 2017
Flückiger, Gouy-Ecabert
Guider les parlements et les gouvernements pour mieux légiférer, Genève: , 2008
Vlies, van der
Handboek wetgeving (2de druk) , 1991
Coremans, Damme, van
Beginselen van behoorlijke regelgeving (‘nieuwe editie’ 2001; , 2001
Popelier
De wet juridisch bekeken ( , 2004
Eijlander, Voermans
Wetgevingsleer , 2000
Zijlstra
Wetgeven , 2012
MillardFlückiger, Guy-Écabert
Guider les parlements et les gouvernements pour mieux légiférer. Le rôle des guides de légistique, Genève: , 2008
Hirsch BallinPrakke, Kortmann
Constitutional Law of 15 EU Member States , 2004
PrakkePrakke, Kortmann
Constitutional Law of 15 EU Member States , 2004
Download citeerwijze bij dit artikel
Trefwoorden
Aanwijzingen voor de regelgeving, wetgevingsgids België, wetgevingsgids Luxemburg, wetgevingsgids Frankrijk, wetgevingsgids Italië, wetgevingsgids Spanje, Rechtsvergelijking, Wetgevingsleer
Onderwerpen
Juridisch > Bestuursrecht
Juridisch > Staatsrecht
Samenvatting
De 25 jaar oude Aanwijzingen voor de regelgeving (Ar) gaan terug op een VAR-rapport uit 1948. Ze zijn grotendeels overgenomen in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Belgische ‘Beginselen van de wetgevingstechniek’, opgesteld door de Raad van State, zijn doorgaans veel gedetailleerder dan de Ar en bevatten vaak uitleggende beschouwingen. Ze betreffen uitsluitend de wetgevingstechniek en de keus tussen de vele typen wettelijke regelingen die het land kent. Luxemburg heeft geen officiële gids voor het regelgeven, maar wel een ‘traité’ van de hand van de secretaris-generaal van de Raad van State met praktische en overzichtelijke regelgevingstechnische aanwijzingen, geïnspireerd door de Belgische ‘Beginselen’ en de Franse wetgevingspraktijk. Frankrijk heeft een gids voor de legistiek in de vorm van een omvangrijke digitale ‘kaartenbak’, samengesteld door de Raad van State en het secretariaat-generaal van de regering. Het gaat over zaken als verstandig regelgeven, de keus voor een bepaald type regeling en wetgevingstechniek. Veel zaken zijn hier, evenals in België, een stuk ingewikkelder dan in Nederland. Italië heeft een heel beknopte set van 37 wetgevingstechnische regels, vastgesteld door de kanselarij en overgenomen door beide Kamers, die een heel andere wetgevingscultuur verraden dan wij gewend zijn. Spanje ten slotte kent ongeveer honderd richtlijnen voor de wetgevingstechniek, vastgesteld door de regering, aangenaam duidelijk en beknopt. Een Spaanse wettelijke regeling is in beginsel strak gestructureerd, maar kent vaak diverse ‘loshangende’ slotbepalingen. Er is veel aandacht voor eenvoudige en duidelijke taal. Afgesloten wordt met enkele rechtsculturele indrukken en enige aan de besproken buitenlandse gidsen ontleende suggesties voor verdere verbetering van de Ar.
U heeft geen toegang tot deze publicatie Beste bezoeker, om de inhoud te raadplegen heeft u een abonnement nodig op deze publicatie of de collectie waar deze publicatie deel van uitmaakt. Neem contact op met klantenservice@boomportaal.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen.
Kopen in de webshop Deze publicatie is ook te vinden in onze webshop. Sommige publicaties hebben ook de mogelijkheid om direct toegang te kopen tot het online boek.