RegelMaat

Article

De werkzaamheden van de Eerste Kamer: een getalsmatige benadering

Trefwoorden statistieken, politisering, senatoren, cijfers
Auteurs F.J. Bergman en R. Nehmelman
DOI
Auteursinformatie

F.J. Bergman
Drs. F.J. (Fred) Bergman is sinds 2011 plaatsvervangend griffier en sinds 2020 tevens coördinerend raadadviseur van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

R. Nehmelman
Prof. mr. dr. R. (Remco) Nehmelman is sinds 2018 griffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en hoogleraar Publiek organisatierecht aan de Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      In de media duikt regelmatig het commentaar op dat de Eerste Kamer zich steeds politieker opstelt en steeds meer op de Tweede Kamer begint te lijken. Dit artikel beoogt te abstraheren van staatrechtelijke analyses van individuele politieke casus en de werkzaamheden van de Eerste Kamer in de voorbije twintig jaar meer cijfermatig en vanuit een vogelvluchtperspectief te bezien. In dat kader zijn tellingen gedaan op het niveau van Senatoren en fracties, van de Kamer en van de Kamercommissies. De gepresenteerde cijfers leveren niet bepaald het beeld op dat zich in deze periode ingrijpende wijzigingen hebben voorgedaan in de werkwijzen en opstelling van Senatoren. Het politieke handwerk laat zich echter moeilijk vatten in statistieken. Idealiter baseren onderzoeken naar een eventueel veranderende rol van de Eerste Kamer zich daarom op kwantitatief én kwalitatief onderzoek.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.