0920055x_covr
Rss

RegelMaat

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Wetgeving, budgetrecht en begroting

Auteurs F.J. van Ommeren en M.J. Jacobs
Auteursinformatie

F.J. van Ommeren
Prof. mr. F.J. (Frank) van Ommeren is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter van de redactie van RegelMaat.

M.J. Jacobs
Prof. mr. M.J. (Rianne) Jacobs is hoogleraar wetgeving en reguleringsvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam, raadsadviseur bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en redacteur van RegelMaat.
Artikel

Access_open Budgetrecht onder druk

Trefwoorden rijksbegroting, rijksuitgaven, rechtsvorming, financiën medeoverheden
Auteurs J. van der Bij
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staan het budgetrecht en de begrotingswet centraal. Hierbij gaat het om de vraag of met de vaststelling van de rijksbegroting het parlement nog voldoende invloed kan uitoefenen op de omvang en samenstelling van de rijksuitgaven. Deze vraag wordt ontkennend beantwoord, omdat de meeste uitgaven voor meerdere jaren vastliggen en niet door de begrotingswetgever beïnvloed kunnen worden. Daar komt bij dat de meeste uitgaven ook niet door de rijksoverheid verricht worden, maar door derden, waaronder decentrale overheden. De auteur stelt voor om bij majeure wetgevingsprogramma’s ook relevante meerjarenuitgavenkaders op te nemen, zodat het parlement tijdig invloed kan uitoefenen.


J. van der Bij
Mr. dr. J. (Jan) van der Bij is werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en lid van het college van Noordelijke Rekenkamer.
Artikel

Budgetrecht in de knel

Waarom het budgetrecht geen rustig bezit is

Trefwoorden begrotingsfunctie, Comptabiliteitswet 2016, begrotingspresentatie, Algemene Rekenkamer, materiële autorisatie
Auteurs J.F.A. van Hofwegen
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaat de auteur vanuit de onderzoekspraktijk van de Algemene Rekenkamer in op de relatie tussen de begroting, begrotingsfuncties, het budgetrecht en het belang van de begrotingspresentatie. Het budget­recht komt in de praktijk soms in de knel. Aan de hand van enkele voorbeelden komt het onderscheid tussen formele en materiële autorisatie aan de orde. Tot slot stipt hij de noodzaak van een goede onderbouwing van beleid voor het budgetrecht aan.


J.F.A. van Hofwegen
Mr. drs. J.F.A. (Joost) van Hofwegen is sinds 2017 werkzaam bij de Algemene Rekenkamer als onderzoeksdirecteur. Daarvoor was hij werkzaam bij het Ministerie van Financiën, als hoofd begrotingsbeheer, DG Rijksbegroting en o.a. direct betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe Comptabiliteitswet 2016 en bij de wijziging van de begrotingspresentatie.
Artikel

Over het gebruik van begrotingswetsvoorstellen om bepalingen uit niet-begrotingswetten te wijzigen

Een historisch-juridische beschouwing

Trefwoorden begrotingswetgeving, Staatsregeling, De Bourbon Naundorff, Nationaal Groeifonds, Comptabiliteitswet
Auteurs J.L. Boon
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel betreft een historisch-juridische beschouwing over de overeenkomsten en verschillen tussen begrotingswetgeving en reguliere wetgeving. Daarbij wordt de vraag behandeld of begrotingswetten mogen worden gebruikt om bepalingen uit niet-begrotingswetten te wijzigen. De Afdeling advisering van de Raad van State heeft sinds 2006 een bestendige lijn: dit mag niet. De posities van de regering en de Staten-Generaal worden onder de loep genomen. In de conclusie wordt een suggestie gedaan om de lijn van de Afdeling advisering te nuanceren.


J.L. Boon
Mr. J.L. (Jasper) Boon is historicus en jurist en werkt als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Financiën.
Artikel

De betekenis van het compensatiebeginsel voor de wetgevingspraktijk

Trefwoorden decentralisatie, gemeente, bekostiging, medebewind, uitvoeringstoets
Auteurs G.A. van Nijendaal
SamenvattingAuteursinformatie

    In artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet en artikel 108, derde lid, van de Gemeentewet is het compensatiebeginsel vastgelegd. Dit beginsel houdt in dat het Rijk zich rekenschap geeft van de financiële gevolgen van nieuwe of geïntensiveerde taken of activiteiten voor decentrale overheden en deze in beginsel compenseert. Voor de wetgevingsjuristen is het van belang de reikwijdte daarvan te doorgronden. De taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en de middelentoedeling moeten niet alleen in balans zijn, ook moet invulling worden gegeven aan het noodzakelijke onderzoek naar de kosten, het overleg met en de informatievoorziening aan de systeemverantwoordelijke van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


G.A. van Nijendaal
Mr. G.A. (Gerber) van Nijendaal is plaatsvervangend secretaris van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).
Boekbespreking

Een beknopte geschiedenis van de Nederlandse wetgeving in de lange ­negentiende eeuw

Bespreking van G.J. Veerman, Nederlandse meesters over ­wetgeving: 1796-1940

Trefwoorden wetgevingsgeschiedenis, Kwaliteit van wetgeving, Volledigheid van wetgeving, Wetgevingsjuristen
Auteurs C.J.H. Jansen
SamenvattingAuteursinformatie

    G.J. Veerman bespreekt in zijn boek Nederlandse meesters over wetgeving: 1796-1940 de geschiedenis van de Nederlandse wetgeving in de negentiende eeuw. Hij doet dat niet chronologisch, maar aan de hand van een aantal thema’s. Zij betreffen bijvoorbeeld de kwaliteit (waaronder het taalgebruik en de vorm) van wetgeving en het wetgevingsbeleid. Veerman laat tientallen bekende en minder bekende Nederlandse juristen aan het woord over hun visie op (aspecten van) wetgeving. Zijn speurtocht levert een boeiende en breed uitwaaierende staalkaart op van de ontwikkeling van de Nederlandse wetgevingsgeschiedenis. De bril van Veerman is een hoofdzakelijk publiekrechtelijke. Daardoor vallen er soms wat thema’s buiten de boot.


C.J.H. Jansen
Prof. mr. C.J.H. (Corjo) Jansen is hoogleraar Rechtsgeschiedenis en Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Objets trouvés

Toetsing van een democratische uitvoering

Trefwoorden wetgevingstoetsing, decentralisatie, medebewind, gemeenteraad, interbestuurlijke verhoudingen
Auteurs P.J.P.M. van Lochem
SamenvattingAuteursinformatie

    Ook voor gemeenteraden bevatten medebewindswetten een belangrijke opdracht. De raden krijgen daarin de verantwoordelijkheid voor de democratische uitvoering van de gedecentraliseerde overheidstaken, door kaderstelling en controle op de uitvoering. Of gemeenteraden daartoe in staat zijn, wordt aangenomen, maar kennelijk niet getoetst door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Raad van State. Hiermee is een kern van de decentralisatie, namelijk versterking van de democratie, in het geding. Alle aanleiding om, door wetgevingstoetsing, consultatie of zelfs gezamenlijke besluitvorming, wetgeving en werkelijkheid meer op elkaar te laten aansluiten. Hiermee zou de wetgever bovendien gemeentebesturen kunnen helpen om te voorkomen dat zij worden wat zij vrezen: uitvoeringskantoren van de centrale overheid.


P.J.P.M. van Lochem
Mr. dr. P.J.P.M. (Peter) van Lochem is Fellow van het Meijers Instituut (Universiteit Leiden).
Buitenlands nieuws

Het Chileense burgerplatform dat een nieuwe Grondwet ontwerpt

Trefwoorden protesten, Chili, referendum, Constitutionele Conventie, constitutie
Auteurs G. Karapetian
SamenvattingAuteursinformatie

    In oktober 2019 ontstonden hevige protesten in de Chileense hoofdstad Santiago en andere delen van het land. Deze protesten hebben in mei 2021 geleid tot een direct gekozen burgerplatform, de Constitutionele Conventie, dat de opdracht heeft een nieuwe Grondwet te schrijven voor Chili. Hoe is deze Constitutionele Conventie wetgevingstechnisch tot stand gekomen en wie maakt hiervan deel uit?


G. Karapetian
Mr. dr. G. (Gohar) Karapetian is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Datagedreven wetgeven

Wetgeven voor digitaal algemeen bestuursrecht

Trefwoorden digitalisering, AI, Algemene wet bestuursrecht, Europese Unie, Beter Wetgeven
Auteurs A.C.M. Meuwese
SamenvattingAuteursinformatie

    Na de gestrande pogingen van 2013 en 2016-2018 doet het Europees Parlement een nieuwe poging de Europese Commissie zover te krijgen dat zij een wetsvoorstel rond algemene regels van bestuursrecht initieert. Er zijn namelijk voortschrijdende inzichten rond de effecten die digitalisering van overheidsbestuur en de inzet van artificiële intelligentie (AI) daarbij hebben op burgers en organisaties. Daarom is het tijd om na te denken over de beste manier om de betekenis daarvan voor de normering van bestuurlijk handelen zo duidelijk mogelijk te maken voor burgers, organisaties en het bestuur zelf.


A.C.M. Meuwese
Prof. mr. A.C.M. (Anne) Meuwese is hoogleraar Public Law & Governance of Artificial Intelligence aan de Universiteit Leiden. Ook is zij redacteur van RegelMaat.