RegelMaat

Article

Budgetrecht in de knel

Waarom het budgetrecht geen rustig bezit is

Trefwoorden begrotingsfunctie, Comptabiliteitswet 2016, begrotingspresentatie, Algemene Rekenkamer, materiële autorisatie
Auteurs J.F.A. van Hofwegen
DOI
Auteursinformatie

J.F.A. van Hofwegen
Mr. drs. J.F.A. (Joost) van Hofwegen is sinds 2017 werkzaam bij de Algemene Rekenkamer als onderzoeksdirecteur. Daarvoor was hij werkzaam bij het Ministerie van Financiën, als hoofd begrotingsbeheer, DG Rijksbegroting en o.a. direct betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe Comptabiliteitswet 2016 en bij de wijziging van de begrotingspresentatie.
  • Samenvatting

      In dit artikel gaat de auteur vanuit de onderzoekspraktijk van de Algemene Rekenkamer in op de relatie tussen de begroting, begrotingsfuncties, het budgetrecht en het belang van de begrotingspresentatie. Het budget­recht komt in de praktijk soms in de knel. Aan de hand van enkele voorbeelden komt het onderscheid tussen formele en materiële autorisatie aan de orde. Tot slot stipt hij de noodzaak van een goede onderbouwing van beleid voor het budgetrecht aan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.