0920055x_covr
Rss

RegelMaat

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De aantrekkelijke constitutionele leegte

Trefwoorden staatsrecht, rechtsfilosofie
Auteurs F.J. van Ommeren
Auteursinformatie

F.J. van Ommeren
Prof. mr. F.J. (Frank) van Ommeren is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voorzitter van de redactie van RegelMaat.
Artikel

Access_open Visuele wetscommunicatie

Trefwoorden wetgevingskwaliteit, communicatie, legal visuals
Auteurs A.C.M. Meuwese en L. van Weelden
SamenvattingAuteursinformatie

    ‘Visualisatie’, gedefinieerd als (een combinatie van) statische beelden, zoals pictogrammen, schematiseringen, datavisualisaties, maar ook animaties, sijpelt steeds meer de juridische praktijk binnen. Voor visualisaties als communicatiemiddel voor wetgeving is nog relatief weinig aandacht. Deze bijdrage onderzoekt hoe visuals kunnen worden ingezet om beter over wetgeving te communiceren en eventueel ook betere wetgeving te maken.


A.C.M. Meuwese
Prof. mr. A.C.M. (Anne) Meuwese is hoogleraar Public Law & Governance of Artificial Intelligence aan de Universiteit Leiden. Zij is redacteur van RegelMaat.

L. van Weelden
Dr. L. (Lisanne) van Weelden is universitair docent Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en bekleedt een adviesrol omtrent communicatie bij Deloitte.
Artikel

Gevraagd: raadsmens

Noodzaak en nut van genderneutraal en inclusief taalgebruik

Trefwoorden inclusiviteit, diversiteit, taal
Auteurs M. Furth
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt stilgestaan bij de vraag in hoeverre er een noodzaak bestaat om inclusief taalgebruik te hanteren in de wet en de rechtspraak. Onze maatschappij verandert, en wordt steeds diverser. Iedereen moet zich in de wet vertegenwoordigd kunnen zien, en zich daar niet van buitengesloten voelen. Het is daarom de taak van de overheid om inclusieve wetten en regels te formuleren die stereotypen vermijden. Op die manier baant de taal een weg naar een tolerante, inclusieve samenleving.


M. Furth
Drs. M. (Mascha) Furth is neerlandica, gespecialiseerd in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Zij verzorgt trainingen in onder andere overtuigend motiveren en helder en begrijpelijk formuleren van vonnissen, uitspraken, processtukken en besluiten bij juridische doelgroepen zoals de rechterlijke macht, advocatuur, gemeenten, omgevingsdiensten en wetgevingsjuristen (www.furthtaaltrainingen.nl).
Artikel

Regeerakkoord en kwaliteit van wetgeving

Trefwoorden wetgevingskwaliteit, wetgevingsproces, kabinet-Rutte IV, kabinetsformatie, Coalitieakkoord 2021-2025
Auteurs R.K. Visser
SamenvattingAuteursinformatie

    Kwaliteit van wetgeving is cruciaal voor het vertrouwen van burgers in de overheid en daarmee voor het draagvlak van die overheid. Toch is dit te vaak een onderbelicht element in het wetgevingsproces. Dit geldt zeker tijdens een kabinetsformatie en het opstellen van een regeerakkoord. Maar ook gedurende een kabinetsperiode krijgt de kwaliteit van wetgeving niet altijd de aandacht die nodig is. Dit artikel gaat in op de wijze waarop in een regeerakkoord beter rekening kan worden gehouden met die kwaliteit. Ook tijdens het reguliere beleidsproces zijn er verschillende instrumenten en mogelijkheden om tijdig de kwaliteit van wetgeving als onderdeel van het wetgevingsproces te borgen. Daarbij wordt uitgebreider stilgestaan bij een uniek wetgevingsproces in de jaren negentig.


R.K. Visser
Mr. dr. R.K. (Rob) Visser was laatstelijk werkzaam als secretaris van de Raad van State. Daarvoor was hij onder meer de eerste executive director van het EU-agentschap voor Asiel (EASO), directeur-generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken bij het Ministerie van Justitie en plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Algemene Zaken.
Artikel

Kansen en bedreigingen voor de kwaliteit van amendementen

Trefwoorden Tweede Kamer, bestuurscultuur, wetgeving, amendement
Auteurs B.J. Loopstra
SamenvattingAuteursinformatie

    Een amendement kan een wetsvoorstel in belangrijke mate wijzigen en in extreme gevallen zelf de impact van een wetsvoorstel hebben. Toch worden aan amendementen veel minder kwaliteitseisen gesteld dan aan wetsvoorstellen: de Raad van State hoeft niet te adviseren, de toelichting kan kort, het IAK hoeft niet te worden toegepast, uitvoeringstoetsen en internetconsultatie spelen geen rol. Dit artikel toont aan de hand van een casus dat de kwaliteitswaarborgen van een amendement voor de Tweede Kamer niet altijd opwegen tegen politieke belangen. Het doet suggesties voor manieren om bestaande kwaliteitswaarborgen voor amendementen beter te benutten en voor nieuwe waarborgen.


B.J. Loopstra
Mr. B.J. (Bastiaan) Loopstra is werkzaam als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Objets trouvés

Parlementair wangedrag

Trefwoorden parlementaire integriteit, grensoverschrijdend gedrag, klachtprocedure, Gündogan-affaire
Auteurs R.A.J. van Gestel
SamenvattingAuteursinformatie

    De huidige juridische infrastructuur om parlementair wangedrag dat verder gaat dan onparlementair taalgebruik effectief aan te pakken ontbreekt. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat fracties op dit punt vaak rechter in eigen zaak spelen en dikwijls meer bezig lijken met imagobescherming dan met een zorgvuldige afhandeling van klachten, en anderzijds met het feit dat klagen over grensoverschrijdend gedrag door mensen in een afhankelijkheidspositie thans weinig juridische waarborgen kent. Dit terwijl het ook voor beklaagde parlementariërs in de praktijk vaak aantrekkelijker lijkt om de eer aan zichzelf te houden en extern onderzoek niet af te wachten.


R.A.J. van Gestel
Prof. dr. R.A.J. (Rob) van Gestel is hoogleraar Regulering aan Tilburg Law School en hoogleraar methodologie van de rechtswetenschap aan de KU Leuven.
Legisprudentie

De persoonlijke levenssfeer en het primaat van de wetgever

Trefwoorden Raad van State, wetgevingsadvisering, beperkingensystematiek, persoonlijke levenssfeer
Auteurs M. Nap
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze aflevering van de rubriek ‘Legisprudentie’ gaat de aandacht uit naar hoe de Afdeling advisering blijkens de corona-­adviezen oordeelt over delegatie van bevoegdheden tot beperking van grondrechten, in het bijzonder de persoonlijke levenssfeer.


M. Nap
M. (Mento) Nap is coördinerend juridisch beleidsmedewerker bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Buitenlands nieuws

De constitutionele toekomst van Wales

Trefwoorden Independent Commission on the Constitutional Future of Wales, devolution, nationale conversatie, Government of Wales Act, Westminster
Auteurs G. Karapetian
SamenvattingAuteursinformatie

    In oktober 2021 is door de Welshe regering de zogeheten Independent Commission on the Constitutional Future of Wales geïnstalleerd. Waartoe is deze Commissie in het leven geroepen?


G. Karapetian
Mr. dr. G. (Gohar) Karapetian is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Het Ambacht

En ook: benevens, zomede en alsmede

Trefwoorden wetgevingstechniek, Grondwet, Wet verplaatsing bevolking
Auteurs T.C. Borman
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage bevat een heel klein en zeker niet representatief onderzoekje naar de betekenis in wetgeving van de woorden ‘benevens’, ‘zomede’ en ‘alsmede’. Aan de hand van enkele voorbeelden uit de parlementaire geschiedenis wordt met enige slagen om de arm vastgesteld dat ‘benevens’ en ‘zomede’ vaak de subtiele betekenis hebben van ‘en ook’, terwijl dat bij ‘alsmede’ slechts soms het geval kan zijn. Het taalgebruik in wetgeving is op dit punt niet heel concludent.


T.C. Borman
Mr. T.C. (Tim) Borman is werkzaam bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.