RegelMaat

Article

Gevraagd: raadsmens

Noodzaak en nut van genderneutraal en inclusief taalgebruik

Trefwoorden inclusiviteit, diversiteit, taal
Auteurs M. Furth
DOI
Auteursinformatie

M. Furth
Drs. M. (Mascha) Furth is neerlandica, gespecialiseerd in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Zij verzorgt trainingen in onder andere overtuigend motiveren en helder en begrijpelijk formuleren van vonnissen, uitspraken, processtukken en besluiten bij juridische doelgroepen zoals de rechterlijke macht, advocatuur, gemeenten, omgevingsdiensten en wetgevingsjuristen (www.furthtaaltrainingen.nl).
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt stilgestaan bij de vraag in hoeverre er een noodzaak bestaat om inclusief taalgebruik te hanteren in de wet en de rechtspraak. Onze maatschappij verandert, en wordt steeds diverser. Iedereen moet zich in de wet vertegenwoordigd kunnen zien, en zich daar niet van buitengesloten voelen. Het is daarom de taak van de overheid om inclusieve wetten en regels te formuleren die stereotypen vermijden. Op die manier baant de taal een weg naar een tolerante, inclusieve samenleving.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.