RegelMaat

Article

De juridisering van de uitvoering

Ervaringen van een jurist bij een rijksinspectie

Trefwoorden uitvoeringsorganisatie, menselijke maat, uitvoeringstoets, evenredigheidsbeginsel
Auteurs J.F.L. Roording
Auteursinformatie

J.F.L. Roording
Mr. J.F.L. (Jaap) Roording is hoofd van de divisie Juridische Zaken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tot 2017 werkte hij in diverse functies voor het toenmalige Ministerie van Justitie.
  • Samenvatting

      In dit artikel laat de auteur aan de hand van het voorbeeld van de NVWA zien hoe de aantallen juridische procedures bij uitvoeringsorganisaties op alle vlakken toenemen. Hij bespreekt een aantal aspecten van die tendens, zoals uitvoeringstoetsen en de beperkingen daarvan, toenemende politieke druk en het overvragen van de uitvoering, en de stapeling van procedures. Hij benadrukt – onder verwijzing naar de toeslagenaffaire – dat al het handelen van uitvoeringsorganisaties de evenredigheidstoets hoort te doorstaan. Dit vergt wel versterking van de uitvoerbaarheidstoetsing en, wat hij noemt, evenredige wetgeving. Bovenal moet het bordje van de uitvoering niet te vol.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.