RegelMaat

Article

Impact van de adviesverlening in de Vlaamse wetgevingscyclus

Trefwoorden advies, wetgeving, adviesraden, empirische studie, Vlaanderen
Auteurs L. Martens
DOI
Auteursinformatie

L. Martens
Dr. L. (Laura) Martens is advocaat-stagiair bij MonardLaw, doctor in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen en doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt.
  • Samenvatting

      De strategische adviesraden en de Raad van State moeten verplicht worden geconsulteerd in de Vlaamse wetgevingscyclus. In twee recente zaken, steunde het Hof op de niet-gevolgde adviezen om tot een vernietiging te besluiten. Is dit een symptoom van een slecht functionerend wetgevingsbeleid? Dit artikel onderzoekt in welke mate de adviezen door de decreetgever worden gevolgd. De empirische studie toont aan dat 75% van de opmerkingen van de Raad van State worden opgevolgd. Daarentegen wordt slechts 20% van de opmerkingen van de strategische adviesraden opgevolgd. Een doordachte structuur en een heroverweging van de timing van de wetgevingscyclus kan deze adviezen versterken.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.